Vektorová grafika na rastry

Mezi dva hlavní typy počítačové grafiky patří vektorová grafika a rastry. Vektorová grafika se skládá z čar a křivek, které jsou tvořeny matematickým popisem určujícím polohu, délku a směr kreslených čar. Rastrové obrázky, které se také označují jako bitové mapy, jsou tvořeny malými čtverečky, tzv. pixely. Každý pixel je definován umístěním v obrázku a číselnou hodnotou barvy.

Vektorová grafika je ideální pro loga nebo výkresy, protože nezávisí na rozlišení a lze ji zvětšit na libovolný rozměr. Tisk je podporován v libovolném rozlišení, aniž by došlo ke ztrátě podrobností nebo kvality. Při použití vektorové grafiky lze navíc vytvořit ostré a výrazné obrysy.

Rastry jsou výborné pro fotografie a digitální kresby, protože jsou mimo jiné schopny reprodukovat barevné odstíny a přechody. Rastry jsou závislé na rozlišení, protože jsou tvořeny pevně daným počtem bodů. V původní velikosti mohou vypadat dobře, nicméně po změně velikosti nebo při zobrazení či tisku v jiném rozlišení než originálním mohou být zubaté nebo ztratit kvalitu obrazu.

Aplikace CorelDRAW podporuje vytváření vektorové grafiky. Do aplikace CorelDRAW lze také importovat rastry (například soubory JPEG nebo TIFF) a přidávat je do kreseb. Další informace o práci s rastry naleznete v tématu Práce s rastry.

Nahoře: Vektorová grafika sestává z čar a výplní. Dole: Rastr je tvořen pixely.

Funkce popsané v nápovědě jsou k dispozici v plné verzi softwaru CorelDRAW Graphics Suite 2019. Některé funkce nemusí být v této verzi produktu k dispozici.


Napište nám
Byla vám tato stránka užitecná? Napište nám. (je vyžadováno připojení k Internetu.)