Přidání blokových stínů

Postup přidání blokového stínu

Postup úpravy blokového stínu

Postup nastavení a exportu možností blokového stínu

Postup odstranění blokového stínu


Pomocí nástroje Blokový stín v aplikaci CorelDRAW můžete přidávat pevné stíny do objektů a textu. Na rozdíl od ustupujících stínů a vysunutí se blokové stíny skládají z jednoduchých čar a jsou tedy ideální volbou pro tisk obrazovky a tvorbu podpisů.

Text s blokovým stínem

Nástroj Blokový stín se nachází na plovoucí nabídce Interaktivní nástroj.

Upravit můžete hloubku a směr blokového stínu a můžete změnit jeho barvu. Blokový stín může obsahovat otvory, ale ty můžete odstranit a vytvořit pevný zakřivený objekt.

Ve výchozím nastavení je blokový stín vytvořen z obrysu objektu. Obrys ale můžete ignorovat a spustit blokový stín z hrany objektu. Vliv této varianty je patrnější, jestliže má objekt silný obrys. Blokový stín vygenerovaný z obrysu objektu můžete také rozšířit.

Nahoře: Původní text. Na dolním řádku jsou k textu přidány jiné blokové stíny. Vlevo dole: Blokový stín vychází z obrysu objektu. Uprostřed: Blokový stín ignoruje obrys. Vpravo dole: Roztažený blokový stín.

Máte-li v úmyslu dokument tisknout nebo exportovat, můžete zadat nastavení blokového stínu podle potřeby. Například můžete nastavit blokový stín k přetisku, což znamená k tisku nad podkladové objekty. Zároveň lze při exportu nebo tisku odstranit překrývající se oblasti mezi objektem a jeho blokovým stínem.

Blokový stín můžete z objektu kdykoli odstranit.

Postup přidání blokového stínu Zp t nahoru
Postup úpravy blokového stínu Zp t nahoru

 

Úprava hloubky blokového stínu

Vyberte barvu pomocí výběru Barva blokového stínu na panelu vlastností.
Kliknutím na tlačítko Odebrat otvory na panelu vlastností jej zapněte.

Nahoře: Blokový stín s otvory. Dole: Stejný blokový stín s odebranými otvory.

Klikněte na panelu vlastností na tlačítko Vytvořit z obrysu objektu ; tím funkci zapnete. Zadejte hodnotu do pole Rozšířit blokový stín na panelu vlastností.

Blokový stín vpravo je rozšířený.

Klikněte na panelu vlastností na tlačítko Vytvořit z obrysu objektu ; tím funkci vypnete.
Postup nastavení a exportu možností blokového stínu Zp t nahoru

 

Klikněte na tlačítko Přetisk blokového stínu .

Na dolním řádku se zobrazí blokový stín, který byl oříznut, aby bylo možno odebrat oblast s překryvem textu a blokového stínu.

Postup odstranění blokového stínu Zp t nahoru

Funkce popsané v nápovědě jsou k dispozici v plné verzi softwaru CorelDRAW Graphics Suite 2019. Některé funkce nemusí být v této verzi produktu k dispozici.


Napište nám
Byla vám tato stránka užitecná? Napište nám. (je vyžadováno připojení k Internetu.)