Nástroj Úprava obrázku

Postup při korekci barev a tónů v nástroji Úprava obrázku

Postup při zobrazení obrázků pomocí nástroje Úprava obrázku


Pomocí nástroje Úprava obrázku lze u většiny fotografií snadno a rychle provést korekci barev a tónů.

 

1. Nástroje Otočení

5. Vybrat bílý bod

9. Jezdce

2. Nástroj Ruka

6. Vybrat černý bod

10. Histogram

3. Nástroje Lupa

7. Příkazy Zpět, Znovu a Obnovit

 

4. Režimy náhledu

8. Snímky

 

Nástroj Úprava obrázku je tvořen automatickými a manuálními ovládacími prvky, které jsou uspořádány v logickém pořadí pro korigování obrázků. Začnete-li v pravém horním rohu a postupujete dolů, můžete vybírat pouze ovládací prvky, které potřebujete k opravám konkrétních problémů ve vašem obrázku. Než začnete s opravami barev a tónů, je vhodné provést oříznutí a retuš požadovaných oblastí.

Při práci s nástrojem Úprava obrázku můžete využívat následující funkce:

Použití automatických ovládacích prvků

Práci můžete zahájit použitím automatických ovládacích prvků:

Použití ovládacích prvků pro korekci barev

Po použití automatických ovládacích prvků můžete opravit barevný nádech obrázku. Barevný nádech je zpravidla způsoben světelnými podmínkami při pořizování snímku a může být ovlivněn procesorem digitálního fotoaparátu či skeneru.

Oprava barevného nádechu. Obrázek napravo je jeho opravenou verzí.

Úprava jasu a kontrastu celého obrázku

Celý obrázek můžete zesvětlit, ztmavit či upravit vylepšením kontrastu pomocí následujících ovládacích prvků:

Úpravou jasu a kontrastu můžete zvýraznit detaily obrázku.

Úprava světlých, středních a tmavých tónů

Můžete zesvětlit nebo ztmavit určité oblasti obrázku. Často se stává, že vlivem polohy nebo intenzity osvětlení při pořízení fotografie jsou některé oblasti příliš tmavé a jiné příliš světlé.

Jezdce Světlé tóny a Tmavé tóny umožňují zesvětlit nebo ztmavit určité oblasti obrázku.

Používání histogramu

Tonální rozsah obrázku si můžete prohlédnout za pomoci histogramu, abyste mohli posoudit a upravit jeho barvy a tóny. Histogram vám například může pomoci zjistit skryté detaily na fotografii, která je příliš tmavá vinou podexponování (fotografie pořízená při nedostatečném osvětlení).

Histogram znázorňuje hodnoty jasu pixelů v obrázku na stupnici od 0 (tmavé) do 255 (světlé). Levá část histogramu představuje tmavé tóny, střední část představuje střední tóny a pravá část představuje světlé tóny. Výška sloupců histogramu indikuje počet pixelů na každé úrovni jasu. Velký počet pixelů na levé straně histogramu indikuje přítomnost detailů obrázku v jeho tmavých plochách.

Fotografie vlevo je podexponovaná. Vpravo: Histogram indikuje velké množství detailů obrázku v tmavých oblastech fotografie.

Zobrazení obrázků pomocí nástroje Úprava obrázku

Nástroj Úprava obrázku umožňuje zobrazovat obrázky různými způsoby a díky tomu vyhodnotit provedené úpravy tónů a barev. Můžete například otáčet obrázky, posunout zobrazení na novou oblast obrázku, zvýšit nebo snížit měřítko zobrazení a zvolit, jak se má opravený obrázek zobrazit v okně náhledu.

Použití dalších filtrů úprav

Přestože nástroj Úprava obrázku umožňuje rychle a snadno opravit barvu a tón u většiny obrázků, je někdy nutné použít specializovaný filtr. Pomocí výkonných filtrů úprav aplikace můžete v obrázcích provádět přesné úpravy. Můžete například upravit obrázky podle tónové křivky. Další informace o filtrech úprav najdete v části Úprava barev a tónů.

Postup při korekci barev a tónů v nástroji Úprava obrázku Zp t nahoru

 

Pomocí jezdce Teplota nastavte teplejší nebo studenější barvy a pak korekci barev dolaďte pomocí jezdce Nádech.
Posunutím jezdce Sytost doprava zvýšíte barevnost obrázku, posunutím jezdce doleva naopak snížíte barevnost obrázku.
Posunutím jezdce Jas doprava zesvětlíte obrázek, posunutím jezdce doleva naopak obrázek ztmavíte.
Posunutím jezdce Kontrast doprava zesvětlíte světlé oblasti a ztmavíte tmavé oblasti.
Posunutím jezdce Světlé tóny zesvětlete nebo ztmavte nejsvětlejší oblasti obrázku. Potom posunutím jezdce Tmavé tóny zesvětlete nebo ztmavte nejtmavší oblasti obrázku. Nakonec posunutím jezdce Střední tóny dolaďte střední tóny obrázku.

*

Nástroj Úprava obrázku není k dispozici pro obrázky CMYK. V případě obrázků CMYK můžete k filtru Automaticky upravit a k ostatním filtrům přistupovat pomocí nabídky Efekty.

*

Aktuální verzi obrázku lze zaznamenat kliknutím na tlačítko Vytvořit snímek. Miniatury snímků se zobrazují v okně pod obrázkem. Jednotlivé snímky jsou číslovány postupně a lze je odstranit kliknutím na tlačítko Zavřít v pravém horním rohu záhlaví snímku.

Poslední korekci lze vzít zpět nebo provést znovu kliknutím na tlačítko Zpět nebo Znovu . Chcete-li vzít zpět všechny úpravy, klikněte na tlačítko Obnovit původní.

Postup při zobrazení obrázků pomocí nástroje Úprava obrázku Zp t nahoru

 

Klikněte na tlačítko Otočit doleva nebo Otočit doprava .
Pomocí nástroje Ruka přetáhněte obrázek tak, aby byla vidět požadovaná oblast.
Použijte nástroj Zvětšit nebo Zmenšit a klikněte do okna náhledu.
Klikněte na tlačítko Přizpůsobit zobrazení .
Klikněte na tlačítko Plný náhled před a po .
Klikněte na tlačítko Rozdělený náhled před a po . Nastavte ukazatel myši na čárkovanou dělicí linku a přetažením ji přesuňte do jiné části obrázku.

Funkce popsané v nápovědě jsou k dispozici v plné verzi softwaru CorelDRAW Graphics Suite 2019. Některé funkce nemusí být v této verzi produktu k dispozici.


Napište nám
Byla vám tato stránka užitecná? Napište nám. (je vyžadováno připojení k Internetu.)