Úprava barev a tónů souborů RAW

Postup při úpravě barev a tónů souboru RAW


Pomocí následujících nastavení je možné upravit barvy a tóny obrázku.

Barevná hloubka

Barevná hloubka odkazuje na počet barev, které může obrázek obsahovat. Jednou z výhod používání souborů RAW je fakt, že mohou obsahovat více barev než fotografie uložené ve formátech souborů JPEG nebo TIFF. Větší množství barev usnadňuje precizní reprodukci barev, odhalení detailů v tmavších oblastech a úpravu úrovně jasu.

Nástroj Camera RAW Lab umožňuje zpracování souborů RAW jako 48bitových nebo 24bitových obrázků. 48bitové obrázky poskytují vyšší přesnost reprezentace barev a zabraňují ztrátě kvality obrázku při retušování. Upozorňujeme, že některé speciální efekty, které jsou k dispozici v aplikaci CorelDRAW, nelze použít na 48bitové obrázky.

Vyvážení bílé

Vyvážení bílé je proces odebrání nepřirozeného barevného nádechu z obrázku tak, aby se barvy na obrázku zobrazovaly jako ve skutečnosti. Vyvážení bílé bere v úvahu světelné podmínky, za kterých byla fotografie pořízena, a nastavuje vyvážení barev tak, aby výsledkem byly realistické barvy obrázku.

Ve výchozím nastavení soubor RAW po načtení do aplikace CorelDRAW odpovídá nastavení vyvážení bílé na fotoaparátu. Toto nastavení se v seznamu Vyvážení bílé zobrazí jako předvolba Podle fotoaparátu. Pokud s tímto nastavením nejste spokojeni, můžete nastavit automatické vyvážení bílé výběrem předvolby Automaticky. Dále můžete použít následující předvolby: Denní světlo, Zataženo, Stín, Žárovka, Zářivka nebo Blesk. Tyto předvolby umožňují simulovat různé světelné podmínky.

Soubor RAW z fotoaparátu s nesprávným vyvážením bílé (vlevo); stejný obrázek s upraveným vyvážením bílé (vpravo).

Dále můžete pomocí nástroje Kapátko automaticky upravit kontrast v obrázku podle bílých nebo šedých bodů vybraných v okně náhledu.

Pokud možnosti Vyvážení bílé neposkytují požadované výsledky, můžete barevný nádech odstranit pomocí následujících ovládacích prvků:

Tonální úpravy

Následující ovládací prvky slouží k úpravě tónů souborů RAW.

Používání histogramu

Při provádění úprav můžete v histogramu zobrazit tonální rozsah obrázku a zkontrolovat, zda nedošlo k oříznutí ve světlech nebo stínech. Oříznutí je posun barvy pixelů do čistě bílé (oříznutí světlých tónů) nebo do sytě černé (oříznutí tmavých tónů). Oříznuté světlé tóny se zobrazí zcela bílé a neobsahují žádné detaily; oříznuté tmavé tóny se zobrazí zcela černé a také neobsahují žádné detaily.

Tlačítko vlevo od histogramu zobrazí upozornění v případě, že obrázek obsahuje oříznuté tmavé tóny. Tlačítko vpravo od histogramu zobrazí upozornění v případě, že obrázek obsahuje oříznuté světlé tóny. Dále můžete oříznuté oblasti v okně náhledu zvýraznit.

Postup při úpravě barev a tónů souboru RAW Zp t nahoru

 

Vyberte volbu ze seznamu Vyvážení bílé.
Posuňte jezdec Teplota a pak dolaďte korekci barev pomocí jezdce Odstín.
Posunutím jezdce Sytost doprava zvýšíte barevnost obrázku, posunutím jezdce doleva naopak snížíte barevnost obrázku.
Posunutím jezdce Expozice doleva můžete kompenzovat nastavení vysoké expozice fotoaparátu, posunutím jezdce doprava můžete kompenzovat nastavení nízké expozice fotoaparátu.
Posunutím jezdce Jas doprava zesvětlíte obrázek, posunutím jezdce doleva naopak obrázek ztmavíte.

*

Aktuální verzi obrázku lze zaznamenat kliknutím na tlačítko Vytvořit snímek. Miniatury snímků se zobrazují v okně pod obrázkem. Jednotlivé snímky jsou očíslovány a lze je odstranit kliknutím na tlačítko Zavřít v pravém horním rohu záhlaví snímku.

Chcete-li měnit nastavení barev nebo tónů po jednotlivých stupních, klikněte do pole vpravo od jezdce a stiskněte kurzorovou klávesu Nahoru nebo Dolů.

Poslední korekci lze vzít zpět nebo provést znovu kliknutím na tlačítko Zpět nebo Znovu. Chcete-li vzít zpět všechny úpravy, klikněte na tlačítko Obnovit původní.

Funkce popsané v nápovědě jsou k dispozici v plné verzi softwaru CorelDRAW Graphics Suite 2019. Některé funkce nemusí být v této verzi produktu k dispozici.


Napište nám
Byla vám tato stránka užitecná? Napište nám. (je vyžadováno připojení k Internetu.)