Zarovnání a rozmístění uzlů

Postup při zarovnání uzlů

Postup pro rozmístění uzlů

Postup při zarovnání uzlů pomocí pixelové mřížky


Aplikace CorelDRAW umožňuje rychlé zarovnání a rozmístění uzlů jedné nebo více křivek.

Nejprve vyberte referenční bod. Referenčním bodem může být vymezující rámeček výběru, okraj nebo střed stránky, nejbližší linka mřížky nebo libovolně určený bod.

Uzly na křivce (1) jsou zarovnány vlevo vzhledem k vymezujícímu rámečku všech aktivních uzlů (2), okraji (3) nebo středu (4) stránky, nejbližší lince mřížky (5) nebo zadanému bodu (6).

Máte-li zadán referenční bod, můžete zvolit možnost zarovnání. Uzly lze zarovnat vlevo, vpravo, nahoru nebo dolů nebo podle vodorovné či svislé osy.

Aktivní uzly na křivce (vlevo nahoře) jsou zarovnány vlevo (1), vpravo (3), nahoru (4), dolů (6) resp. podle svislé (2) a vodorovné (5) osy vzhledem k vymezujícímu rámečku výběru.

Zarovnat lze i uzly z různých křivek.

Vybrané uzly obou křivek budou zarovnány vzhledem k zadanému bodu.

Zarovnáte-li uzly ve výběru, bude zarovnání provedeno podle průměru vymezujícího rámečku aktivních uzlů. Aplikace CorelDRAW provádí zarovnání uzlů podle pořadí, v němž se vyskytují na křivce, nikoli v pořadí výběru; u složitějších objektů se stovkami uzlů by totiž byl výběr uzlů časově náročný. Pořadí uzlů můžete změnit obrácením směru objektu s křivkami.

Provedete-li rozmístění uzlů, budou mezi uzly rovnoměrné vodorovné nebo svislé odstupy. Uzly můžete rozmístit v rámci jejich vymezujícího rámečku nebo na celé stránce kresby.

Uzly rozmístěné vodorovně (1 a 3) a svisle (2 a 4) v rámci jejich vymezujícího rámečku (1 a 2) resp. přes celou stránku (3 a 4).

Aplikace CorelDRAW provádí rozmístění uzlů v pořadí, v němž se vyskytují na dané křivce.

Shora dolů: Uzly na křivce (vlevo a vpravo nahoře) jsou rozmístěny vodorovně (uprostřed) resp. svisle (dole) v pořadí, v němž se na křivce vyskytují.

Aby se zabránilo rozostřeným okrajům v objektech s křivkami určenými pro použití na webu, můžete zarovnat uzly objektů s pixelovou mřížkou. Tato funkce zarovná uzly objektu tak, aby byly správně umístěny na pixelové mřížce.

Zarovnejte uzly pomocí pixelové mřížky, aby se zabránilo rozostřeným okrajům.

Postup při zarovnání uzlů Zp t nahoru

 

Klikněte na tlačítko Aktivní uzly v části Zarovnat uzly na.
Poznámka: Když vyberete uzly na křivce, bude jejich zarovnání provedeno v pořadí, v němž se na křivce vyskytují. Chcete-li změnit směr křivky, klikněte na tlačítko Obrátit směr na panelu vlastností Tvar.
Klikněte na tlačítko Okraj stránky v části Zarovnat uzly na.
Klikněte na tlačítko Střed stránky v části Zarovnat uzly na.
Tip: Chcete-li zarovnat uzly na střed stránky, ujistěte se, že jsou v části Zarovnat aktivní tlačítka Zarovnat vodorovně a Zarovnat svisle .

 

Klikněte na tlačítko Mřížka v části Zarovnat uzly na.
Klikněte na tlačítko Zadaný bod v části Zarovnat uzly na a zadejte hodnoty do polí Zadat souřadnice.
Tip: Bod můžete zadat také interaktivně kliknutím na tlačítko Zadat bod a kliknutím do okna dokumentu.
V oblasti Text vyberte některou z následujících možností:

*

Dále můžete zarovnat uzly v aktivním výběru svisle nebo vodorovně kliknutím na tlačítko Zarovnat uzly na panelu vlastností a aktivací jedné nebo více možností v okně Zarovnat uzly.

Postup pro rozmístění uzlů Zp t nahoru

*

Uzly nemají skutečnou šířku ani výšku, a proto bude po kliknutí na tlačítko pro vodorovné nebo svislé rozmístění mezi uzly stejný vodorovný, resp. svislý odstup.

Postup při zarovnání uzlů pomocí pixelové mřížky Zp t nahoru

Funkce popsané v nápovědě jsou k dispozici v plné verzi softwaru CorelDRAW Graphics Suite 2019. Některé funkce nemusí být v této verzi produktu k dispozici.


Napište nám
Byla vám tato stránka užitecná? Napište nám. (je vyžadováno připojení k Internetu.)