Rozdělení osnovy objektů s křivkami

Postup při rozdělení osnovy


Osnovu objektu křivky můžete přerušit.

Osnovy

Osnovy definují tvar objektu a často se zobrazují jako jedna nebo několik úsečkových nebo křivkových segmentů. Úsečkové segmenty od sebe odpojit a vytvořit podosnovy. Podosnovy, přestože nejsou propojené, jsou stále součástí osnovy, která definuje původní objekt. Podosnovu však lze vyjmout a vytvořit dva samostatné objekty – vyjmutou podosnovu a objekt, ze kterého byla vyjmuta.

Podosnovy

Podosnovy představují základní křivky a tvary, ze kterých se vytváří jednotlivé objekty s křivkami. Při převodu textu na křivky se například často vytváří jeden objekt s křivkami, který obsahuje podosnovy. Písmeno „O" se například skládá ze dvou elips: vnější elipsa definuje tvar písmene a vnitřní elipsa určuje „otvor". Elipsy tvoří podosnovy, které vytvářejí jednotlivé objekty s křivkami pro písmeno „O". Jedním ze základních důvodů, proč jsou objekty vytvářený pomocí podosnov, je možnost vytvoření objektů s otvory. V následujícím příkladu můžete vidět objekty, které se nacházejí pod středem písmene „O".

1) Písmeno „O" je převedeno na křivky. 2) Výslednými podosnovami jsou vnější elipsa, která definuje tvar písmene, a vnitřní elipsa (šedý odstín), která určuje otvor. 3) Pro porovnání černá elipsa se skládá z jedné osnovy a nemůže obsahovat „otvor".

Postup při rozdělení osnovy Zp t nahoru

 

V okně nástrojů klikněte na nástroj Tvar . Vyberte uzel na osnově a pak klikněte na tlačítko Rozdělit křivku na panelu vlastností.
V okně nástrojů klikněte na nástroj Tvar. Klikněte pravým tlačítkem myši na osnovu a pak klikněte na možnost Rozdělit. Vyberte segment, uzel nebo skupinu uzlů představující část osnovy, kterou chcete vyjmout, a pak klikněte na tlačítko Vyjmout podosnovu na panelu vlastností.

*

Při rozdělení osnovy v objektu s křivkami zůstávají podosnovy částí daného objektu. Při extrahování osnovy z objektu můžete vytvořit dva oddělené objekty.

Funkce popsané v nápovědě jsou k dispozici v plné verzi softwaru CorelDRAW Graphics Suite 2019. Některé funkce nemusí být v této verzi produktu k dispozici.


Napište nám
Byla vám tato stránka užitecná? Napište nám. (je vyžadováno připojení k Internetu.)