Změna režimu barev rastrů

Postup při změně barevného režimu rastru


Barvy obrázku, se kterým v aplikaci CorelDRAW pracujete, jsou založeny na barevných režimech. Barevné režimy definují barevnou charakteristiku obrázku a jsou popsány svými složkovými barvami. Barevný režim CMYK se skládá z hodnot azurové, purpurové, žluté a černé. Barevný režim RGB se skládá z hodnot červené, zelené a modré.

Přestože rozdíl mezi obrázkem v barevném modelu CMYK a v barevném modelu RGB nemusí být na obrazovce vidět, jsou tyto obrázky do značné míry odlišné. Při stejných rozměrech má obrázek v režimu RGB menší velikost souboru než obrázek v režimu CMYK a barevný prostor neboli rozsah RGB, navíc umožňuje zobrazit větší rozsah barev. Obrázky určené pro síť WWW nebo pro kancelářské tiskárny, u nichž je vyžadována vysoká věrnost barev, jsou obvykle v režimu RGB. Pokud je vyžadována vysoká přesnost tiskové reprodukce, jako například při komerčním tisku, vytváří se obrázky obvykle v režimu CMYK. Obrázky v režimu palety se snaží zachovat věrnost barev a současně malou velikost souboru, což je činí ideálními pro použití na Internetu.

Při každém převedení obrázku může dojít ke ztrátě barevné informace. Z tohoto důvodu je vhodné upravovaný obrázek před jeho převedením do jiného barevného režimu uložit. Další informace o barevných režimech naleznete v části Barva.

Aplikace CorelDRAW podporuje následující barevné režimy:

Postup při změně barevného režimu rastru Zp t nahoru

*

Aktuální režim vybraného rastru v nabídce chybí.

Funkce popsané v nápovědě jsou k dispozici v plné verzi softwaru CorelDRAW Graphics Suite 2019. Některé funkce nemusí být v této verzi produktu k dispozici.


Napište nám
Byla vám tato stránka užitecná? Napište nám. (je vyžadováno připojení k Internetu.)