Klonování objektů

Postup při klonování objektu

Postup při návratu k předloze klonu


Při klonování objektu je vytvořena kopie objektu, která je propojena s původním objektem. Libovolné změny původního objektu se automaticky odrazí i ve vytvořeném klonu. Změny klonu se však v původním objektu automaticky neodrazí. Změny provedené v klonu lze odebrat tak, že se vrátíte k původnímu objektu.

Klonování umožňuje upravit několik kopií objektu současně, a to změnou předlohového objektu. Tento druh úpravy je zvláště vhodný v případě, chcete-li, aby se klonované objekty lišily od předlohy určitými vlastnostmi, například barvou obrysu nebo výplní, ale aby současně předloha řídila všechna ostatní vlastnosti, například tvar.

Chcete-li však pouze několikrát použít tentýž objekt v kresbě, zvažte použití symbolů. Na rozdíl od klonů výrazně nezvětšují velikost souboru. Další informace o symbolech naleznete v tématu Symboly.

Objekt nalevo byl klonován dvakrát. Pro klony byly použity různé vlastnosti obrysu a výplně. U klonu napravo byl rovněž upraven tvar.

Postup při klonování objektu Zp t nahoru

 

Klikněte na klon pravým tlačítkem myši a klikněte na příkaz Vybrat předlohu.
Klikněte na předlohu pravým tlačítkem myši a pak klikněte na příkaz Vybrat klony.

*

Předlohu lze klonovat několikrát, ale klony již dále klonovat nelze.

Postup při návratu k předloze klonu Zp t nahoru

*

V dialogovém okně Vrátit se k předloze jsou k dispozici pouze vlastnosti klonů, které se liší od šablony.

Funkce popsané v nápovědě jsou k dispozici v plné verzi softwaru CorelDRAW Graphics Suite 2019. Některé funkce nemusí být v této verzi produktu k dispozici.


Napište nám
Byla vám tato stránka užitecná? Napište nám. (je vyžadováno připojení k Internetu.)