Vytváření a použití stylů barev

Vytvoření stylu barvy nebo souladu z vybraného objektu

Vytvoření stylu barvy

Vytvoření souladu barev

Vytvoření přechodu

Postup při použití stylu barvy


Styly barev můžete vytvořit z barev existujícího objektu nebo úplně od začátku. Pokud vytváříte styl barvy, uloží se nový styl barvy do aktivního dokumentu a do palety stylů barev.

Po vytvoření můžete nový styl barvy použít pro objekty v dokumentu. CorelDRAW umožňuje přístup k dostupným stylům barev pomocí různých ovládacích prvků: ukotvitelného panelu Styly barev, ukotvitelného panelu Styly objektů, ukotvitelného panelu Vlastnosti, palety stylů barev a palety dokumentu. (Styl barvy je do palety dokumentů automaticky přidán, když jej použijete na objekt.)

Styly barev lze kombinovat do skupin nazývaných soulady. Soulady umožňují spojit styly barev do vztahů podle odstínu a upravovat je společně jako sadu. Úpravami stylů barev v souladu můžete rychle vytvářet různé alternativní barevná schémata společným posouváním barev nebo přizpůsobením barevného složení grafické práce v jednom kroku.

Aplikace CorelDRAW umožňuje vytvářet zvláštní typ souladu barev nazývaný přechod. Přechod se skládá z hlavního stylu barvy a množství odstínů daného stylu barvy. U většiny dostupných barevných modelů a palet mají odvozené styly barev stejný odstín jako hlavní styl barev, ale jiné úrovně sytosti nebo jasu. U barevných palet PANTONE MATCHING SYSTEM a Vlastní přímé barvy jsou hlavní styl barev a odvozené styly barev vzájemně propojeny, mají však různé úrovně odstínu.

Soulad můžete vytvářet z barev stávajícího objektu nebo zcela od začátku.

Aplikace CorelDRAW také umožňuje vybírat všechny styly barev, které nejsou v dokumentu použity, nebo spojovat nechtěné styly barev do jiných. Rovněž umožňuje převádět styly barev do různých barevných režimů nebo na přímé barvy a připravit tak dokument na profesionální tisk.

Vytvoření stylu barvy nebo souladu z vybraného objektu Zp t nahoru

*

Chcete-li převést styly barev do jiného barevného režimu, zaškrtněte políčko Převést všechny styly barev na a vyberte ze seznamu režim barev.

Vytvořit styly nebo soulady barev z vybraného objektu můžete také použitím libovolné z následujících metod:

Vytvoření stylu barvy Zp t nahoru

*

Styl barvy můžete také vytvořit kliknutím na tlačítko Nový styl barvy , výběrem možnost Nový styl barvy a zvolením barvy v Editoru barev. Editor barev poskytuje širokou řadu možností k výběru správné barvy: nástroj Kapátko, prohlížeče barev, jezdce a palety. Další informace o vybírání barev naleznete v části Barva.

Pokud chcete vytvořit styly barev ze všech barev v dokumentu, proveďte jednu z následujících akcí:

Vytvoření souladu barev Zp t nahoru

*

Soulad lze také duplikovat, a to výběrem jeho složky v ukotvitelném panelu Styly barev, kliknutím na tlačítko Nový soulad barev a výběrem možnosti Duplikovat soulad.

Můžete měnit velikost oblasti Soulady barev tak, abyste mohli zobrazit dostupné soulady barev bez posouvání – stačí přesunout kurzor nad místo úchytu, a jakmile se změní na dvousměrnou šipku, přetáhněte okraj podokna.

Vytvoření přechodu Zp t nahoru
Postup při použití stylu barvy Zp t nahoru

 

Vyberte dva styly barev v ukotvitelném panelu Styly barev a klikněte na tlačítko Vyměnit styly barev . Styl barev výplně se vymění se stylem barev obrysu objektu a styl barvy obrysu se stává výplní obrysu.
Klikněte na tlačítko Vybrat nepoužitý .

*

Použít styl barev na vybraný objekt můžete také použitím libovolné z následujících metod:

Funkce popsané v nápovědě jsou k dispozici v plné verzi softwaru CorelDRAW Graphics Suite 2019. Některé funkce nemusí být v této verzi produktu k dispozici.


Napište nám
Byla vám tato stránka užitecná? Napište nám. (je vyžadováno připojení k Internetu.)