Vytváření, úpravy a odstraňování symbolů

Postup při vytvoření symbolu

Úprava symbolu

Postup při převedení propojeného symbolu na interní

Odstranění symbolu

Odstranění nevyužitých symbolů


Symboly jsou objekty, které se definují pouze jednou a v kresbě na ně lze opakovaně odkazovat. Kresba může obsahovat mnoho instancí téhož symbolu, aniž by tím výrazně narostla velikost jejího souboru. Symboly urychlují a usnadňují kreslení díky tomu, že změny provedené v symbolu jsou automaticky přenášeny do všech instancí.

Použití symbolů pro objekty, které se vyskytují opakovaně, pomáhá snížit celkovou velikost souboru.

Symboly se vytvářejí z objektů. Převedete-li objekt na symbol, je nový symbol přidán do ukotvitelného panelu Symboly a vybrané objekt se stane jeho instancí. Symbol lze vytvořit také z více objektů. Na symboly lze v aplikaci CorelDRAW převést většinu objektů, existuje však několik výjimek. Další informace naleznete v tématu Nepodporované typy objektů.

Symboly vytvořené v kresbě se ukládají se souborem aplikace CorelDRAW (CDR). Navíc můžete vytvářet knihovny symbolů obsahující symboly, které lze sdílet mezi kresbami. Další informace naleznete v tématu Správa kolekcí a knihoven.

Symbol můžete upravit. Každá provedená změna ovlivní všechny instance v kresbě. Úchyty výběru u symbolů se liší od úchytů u objektů. Úchyty výběru pro symboly jsou modré, zatímco úchyty výběru pro objekty jsou černé. Pokud vložíte symbol z externí knihovny, bude do aktivní kresby přidána kopie tohoto symbolu, zůstane však zachováno jeho propojení se zdrojovým symbolem. Můžete upravovat propojený symbol nebo se rozhodnout, že zrušíte propojení na externí knihovnu a změníte symbol na interní. Když je propojení zrušeno, zůstává místní kopie symbolu v kresbě jako interní symbol a lze ji upravovat nezávisle na symbolu v externí knihovně.

Symbol je možné odstranit. Když odstraníte symbol, který je použit v dokumentu, budou z dokumentu odebrány všechny instance symbolu. Můžete také odstranit všechny symboly, které jsou uloženy v knihovně dokumentu, ale nejsou použity v dokumentu.

Postup při vytvoření symbolu Zp t nahoru

*

Symboly nemohou obsahovat více vrstev. Převedete-li na symbol objekty umístěné v různých vrstvách, budou tyto objekty zkombinovány ve vrstvě objektu, který leží nejvýše. Další informace o vrstvách naleznete v části Vrstvy.

Ne všechny objekty lze převést na symboly. Další informace naleznete v tématu Nepodporované typy objektů.

*

Existující objekt nebo více objektů můžete převést na symbol také přetažením pomocí myši na ukotvitelný panel Symboly. Chcete-li tento ukotvitelný panel otevřít, klikněte na příkaz Objekt Symbol Symboly.

Úprava symbolu Zp t nahoru

*

Změny provedené v symbolu budou automaticky použity ve všech instancích aktivní kresby.

Při práci v režimu úprav symbolu nelze přidat nové vrstvy ani uložit kresbu.

*

Symbol také můžete upravit výběrem instance v okně kresby a kliknutím na tlačítko Upravit symbol na panelu vlastností nebo podržením klávesy Ctrl a kliknutím na instanci symbolu.

Chcete-li upravit propojený symbol, klikněte na příkaz Soubor Otevřít. Vyberte jednotku a složku knihovny obsahující symbol, který chcete upravit. Klikněte na název souboru knihovny (.csl) a na možnost Otevřít. V ukotvitelném panelu Symboly se zobrazí symbol, ten lze vybrat a upravit stejně jako jakékoli jiné symboly. Pro ukládání změn souborů v síťových složkách mohou být vyžadována příslušná oprávnění.

Chcete-li symbol přejmenovat, dvakrát klikněte na název symbolu v ukotvitelném panelu Symboly a zadejte nový název.

V rámci úprav můžete do symbolu vložit instanci jiného symbolu, čímž vznikne vnořený symbol. Nemůžete však vložit instanci téhož symbolu.

Postup při převedení propojeného symbolu na interní Zp t nahoru

*

Propojený symbol můžete převést na interní také kliknutím pravým tlačítkem myši na požadovaný symbol a výběrem možnosti Zrušit propojení.

Odstranění symbolu Zp t nahoru

*

Když odstraníte symbol, dojde k odstranění všech instancí symbolu z kresby.

Odstranění nevyužitých symbolů Zp t nahoru

Funkce popsané v nápovědě jsou k dispozici v plné verzi softwaru CorelDRAW Graphics Suite 2019. Některé funkce nemusí být v této verzi produktu k dispozici.


Napište nám
Byla vám tato stránka užitecná? Napište nám. (je vyžadováno připojení k Internetu.)