Vytváření stylů a sad stylů

Vytvoření stylu z objektu

Postup při vytváření sady stylů z objektu

Postup při definování stylu

Definování sady stylů


Styl představuje skupinu atributů formátování, která určuje vlastnost objektu, například obrys nebo výplň. Chcete-li například definovat styl obrysů, můžete zadat atributy jako šířku obrysu, barvu a typ čáry. Styl znaku můžete definovat zadáním typu písma, stylu a velikosti písma, barvy textu a pozadí, polohy znaků, velikosti znaků a dalších vlastností. Aplikace CorelDRAW umožňuje vytvořit a použít styly obrysu, výplně, odstavce, znaků a textových rámečků.

Aplikace CorelDRAW umožňuje seskupení stylů do sad stylů. Sada stylů představuje kolekci stylů, které pomáhají definovat vzhled objektu. Například můžete vytvořit sadu stylů obsahující styl výplně a styl obrysu, kterou lze použít na grafické objekty, například obdélníky, elipsy a křivky.

Existují dvě možnosti vytváření stylů. Můžete vytvořit styl nebo sadu stylů založenou na formátu objektu, který se vám líbí nebo můžete vytvořit styl nebo sadu stylů od začátku nastavením atributů objektu v ukotvitelném panelu Styly objektů.

V aplikaci CorelDRAW mohou styly obsahovat další styly. Styl, který obsahuje další styl, se nazývá nadřízený; styl, který je obsažen v jiném stylu, se nazývá podřízený. Vlastnosti se automaticky dědí z nadřízeného stylu; zděděné vlastnosti podřízeného stylu lze však přepsat a nastavit vlastní konkrétní vlastnosti. Když upravíte nadřízený styl, dojde k automatické aktualizaci podřízeného stylu. Pokud nastavíte atributy specifické pro podřízený styl, nebudou tyto atributy nadále propojené s nadřízeným stylem, takže pokud upravíte nadřízený styl, nedojde k úpravě specifických atributů podřízeného stylu. Vztah nadřízených a podřízených stylů platí stejně i pro sady stylů.

Nadřízené a podřízené styly můžete použít v dokumentech, kde chcete, aby objekty sdílely některé, ale ne všechny, atributy a potřebujete pravidelné provádět hromadné změny. Pokud například pracujete na dlouhém dokumentu a chcete, aby měly nadpisy a podnadpisy podobné formátování, můžete pro nadpisy vytvořit nadřízený styl znaku a pro podnadpisy podřízený styl znaku. Nadřízené a podřízené styly mohou sdílet stejný typ barvy a písma, ale mohou se lišit ve velikosti. Pokud pro nadřízený styl vyberete odlišný typ barvy nebo písma, dojde k automatické aktualizaci nadpisů a podnadpisů. Podnadpisy se nicméně stále zobrazí menší než nadpisy.

Vytvoření stylu z objektu Zp t nahoru

*

Pokud není ukotvitelný panel Styly objektů otevřen, zaškrtněte políčko ukotvitelného panelu Otevřít styly objektu v dialogovém okně Nový styl z.

*

Styl můžete také vytvořit z objektu kliknutím pravým tlačítkem myši na složku Styly v ukotvitelném panelu Styly objektů, výběrem možnosti Nové z vybraných a poté výběrem typu stylu.

Postup při vytváření sady stylů z objektu Zp t nahoru

*

Pokud není ukotvitelný panel Styly objektů otevřen, zaškrtněte políčko ukotvitelného panelu Otevřít styly objektu v dialogovém okně Nová sada stylů z.

*

Sadu stylů můžete také vytvořit z objektu přetažením objektu do složky Sady stylů v ukotvitelném panelu Styly objektů. Pokud objekt přetáhnete nad existující sadu stylů ve složce Sady stylů, tak atributy objektu nahradí atributy sady stylů a všechny objekty, na které byla použita sada stylů, budou automaticky aktualizovány.

Postup při definování stylu Zp t nahoru

 

Klikněte na styl pravým tlačítkem myši, klikněte na možnost Přejmenovat, zadejte nový název a stiskněte klávesu Enter.
Klikněte pravým tlačítkem myši na styl a klikněte na možnost Duplikovat.
Definování sady stylů Zp t nahoru

 

Klikněte pravým tlačítkem myši na sadu stylů ve složce Sady stylů, klikněte na možnost Přejmenovat,zadejte nový název a stiskněte klávesu Enter.
Klikněte pravým tlačítkem myši na sadu stylů a klikněte na možnost Duplikovat.

Funkce popsané v nápovědě jsou k dispozici v plné verzi softwaru CorelDRAW Graphics Suite 2019. Některé funkce nemusí být v této verzi produktu k dispozici.


Napište nám
Byla vám tato stránka užitecná? Napište nám. (je vyžadováno připojení k Internetu.)