Vlastní

Pásmová propusť (Corel PHOTO-PAINT)

Mapa hrbolů

Definováno uživatelem (Corel PHOTO-PAINT)


Vlastní speciální efekty nabízejí širokou škálu možností transformace obrázku. Můžete vytvořit malbu za použití malířské techniky, překrýt obrázek přizpůsobeným obrázkem nebo používat celou řadu efektů rozostření, zaostření a detekce obrysů.

Pásmová propusť (Corel PHOTO-PAINT) Zp t nahoru

Efekt Pásmová propusť (Efekty Vlastní Pásmová propusť) upravuje ostré i hladké oblasti obrázků. Ostré oblasti jsou plochy s náhlými změnami (například barvy, hrany, šum). Hladké oblasti jsou plochy s postupnými změnami.

Originál (vlevo), efekt Pásmová propusť (vpravo)

Mapa hrbolů Zp t nahoru

Efekt Mapa hrbolů (Efekty Vlastní Mapa hrbolů) přidává do obrázku texturu a vzory tím, že do jeho povrchu vloží reliéf založený na hodnotách pixelů obrázku mapy hrbolů. Hodnoty pixelů mapy hrbolů představují relativní výšku povrchu. Můžete použít přednastavenou mapu hrbolů, nebo můžete načíst vlastní obrázek jako mapu hrbolů. Můžete určit vlastnosti povrchu a osvětlení efektu.

Originál (vlevo), efekt Mapa hrbolů (vpravo)

Definováno uživatelem (Corel PHOTO-PAINT) Zp t nahoru

Tyto efekty Definováno uživatelem (Efekty Vlastní Definováno uživatelem) umožňuje vytvářet speciální efekty rozostření, zaostření nebo vyznačení obrysů definováním nové barevné hodnoty každého pixelu na základě barevných hodnot sousedních pixelů. Hodnota vybraného pixelu se definuje číselně, zadáním hodnot do matice. Střední pole matice představuje vybraný pixel, zatímco okolní pole představují sousední pixely. Číslo zadané do středního pole matice se vynásobí původní barevnou hodnotou vybraného pixelu. Výsledné číslo (nová barevná hodnota vybraného pixelu) lze dále upravit zvolením míry, v jaké má být ovlivněno hodnotami sousedních pixelů, které lze v libovolných násobcích přičítat nebo odečítat od hodnoty vybraného pixelu. Zadáte-li například do všech okolních polí kolem středního pixelu hodnotu 0, nebude jeho hodnota ovlivněna sousedními pixely, nýbrž pouze číslem, které zadáte do středního pole mřížky. Všechna čísla, která zadáte do matice, se vynásobí příslušnými hodnotami pixelů a jejich sečtením vznikne nová hodnota vybraného pixelu. Tato nová hodnota pixelu se poté vydělí zvoleným dělitelem a nakonec se k ní přičte zadaný posun. Pokud zvolíte stejný dělitel jako číslo zapsané do středního pole mřížky, navzájem se vyruší a nová hodnota pixelu bude záviset pouze na hodnotách sousedních pixelů. Výsledek všech početních operací představuje konečnou barevnou hodnotu vybraného pixelu (od 1 do 255).

Originál (vlevo), efekt Definováno uživatelem (vpravo)

Funkce popsané v nápovědě jsou k dispozici v plné verzi softwaru CorelDRAW Graphics Suite 2019. Některé funkce nemusí být v této verzi produktu k dispozici.


Napište nám
Byla vám tato stránka užitecná? Napište nám. (je vyžadováno připojení k Internetu.)