Doladění výsledků trasování

Doladění výsledků trasování


Nástroj PowerTRACE umožňuje doladit výsledky trasování pomocí následujících úprav.

Úprava detailů a vyhlazení

Ve výsledku trasování je možné vyhladit zakřivené čáry a upravit úroveň detailů. Při úpravě detailů dojde ke změně objektů ve výsledcích trasování. Pokud jste k trasování rastru použili metodu Obrysové trasování, změní úprava výsledků trasování i počet barev. Vyhlazení mění počet uzlů ve výsledcích trasování. Dále můžete ve výsledcích trasování řídit vzhled rohů nastavením prahu pro vyhlazení rohů.

Obrysové trasování s nízkou hodnotou detailů (vlevo); obrysové trasování s vysokou hodnotou detailů (vpravo)

Dokončení trasování

Standardně se po provedení trasování zachová zdrojový rastr a objekty ve výsledku trasování jsou automaticky seskupeny. Po dokončení trasování můžete nechat zdrojový rastr automaticky odstranit.

Odebrání a zachování pozadí

Můžete se rozhodnout, zda chcete pozadí ve výsledku trasování zachovat nebo odebrat. Pomocí metody Obrysové trasování můžete zadat barvu pozadí k odebrání. Pokud došlo k odebrání barvy pozadí kolem okrajů, ale barva pozadí stále prosvítá z vnitřních částí obrázku, můžete pozadí odebrat z celého obrázku.

Nastavení jiných možností metody Obrysové trasování

Ve výchozím nastavení jsou části objektu, skryté kvůli překrytí objektů, odebrány z výsledků trasování. Skryté části objektů můžete zachovat. Tato funkce vytváří kresby, které jsou vhodné pro vyřezávání a sítotisk.

Chcete-li omezit počet objektů ve výsledcích trasování, můžete zkombinovat sousedící objekty stejné barvy. Dále můžete objekty stejné barvy seskupit, aby s nimi šlo v aplikaci CorelDRAW snáze manipulovat.

Vracení a opakování akcí

Nastavení nástroje PowerTRACE lze upravovat a opakovat trasování rastru tolikrát, dokud nejste s výsledkem spokojeni. Pokud uděláte chybu, můžete akci vrátit nebo ji zopakovat. Případně můžete obnovit první výsledek trasování.

Doladění výsledků trasování Zp t nahoru

 

Ze seznamu Typ trasování vyberte požadovanou metodu.
Zaškrtněte políčko Odebrat pozadí, nebo jeho zaškrtnutí zrušte.
Povolte možnost Zadat barvu, otevřete výběr barev, klikněte na nástroj Kapátko a klikněte na barvu v okně náhledu. Chcete-li odebrat další barvu pozadí, stiskněte a podržte klávesu Shift a klikněte na barvu v okně náhledu.
Ze seznamu Odebrat vyberte možnost Barva z celého obrázku.
V oblasti Objekty zrušte zaškrtnutí políčka Odebrat překrytí.
V oblasti Objekty zaškrtněte políčko Seskupit podle barvy.
V oblasti Objekty zaškrtněte políčko Sloučit sousední.
Klikněte na tlačítko Zpět nebo Znovu .

*

Nástroj PowerTRACE můžete také vyvolat stisknutím tlačítka z plovoucí nabídky Trasovat rastr na panelu vlastností.

Funkce popsané v nápovědě jsou k dispozici v plné verzi softwaru CorelDRAW Graphics Suite 2019. Některé funkce nemusí být v této verzi produktu k dispozici.


Napište nám
Byla vám tato stránka užitecná? Napište nám. (je vyžadováno připojení k Internetu.)