Umístění textu na osnovu

Postup při přidání textu na osnovu

Postup při umístění textu na osnovu

Postup při úpravě umístění textu na osnově

Postup při zrcadlovém převrácení textu umístěného na osnovu

Oddělení textu od osnovy

Postup při narovnání textu


Řetězcový text můžete přidat na osnovu tvořenou otevřeným objektem (například čárou) nebo uzavřeným objektem (například čtvercem). Na osnovu lze umístit i existující text. Odstavcový text v textovém rámečku lze umístit pouze na otevřené osnovy.

Po umístění textu na osnovu můžete upravit jeho polohu vzhledem k ní. Text můžete například zrcadlově převrátit ve vodorovném směru, ve svislém směru nebo v obou směrech. Pomocí mezer mezi dílky můžete určit přesnou vzdálenost textu od osnovy.

Aplikace CorelDRAW pracuje s textem umístěným na osnovu jako s jedním objektem. Nechcete-li však, aby byl text nadále součástí osnovy, můžete jej od objektu oddělit. Text si po oddělení od zakřivené nebo uzavřené osnovy uchová tvar objektu, na který byl umístěn. Můžete také upravit nezávisle na sobě vlastnosti textu a osnovy.

Text se při narovnání vrátí na původní vzhled.

Text a křivka jako různé objekty (vlevo nahoře), výběr osnovy pomocí nástroje Přizpůsobit text osnově (nahoře uprostřed), zarovnání textu a přizpůsobení osnově (vpravo nahoře), text přizpůsobený osnově (vlevo dole), interaktivní reakce při nastavování vzdálenosti odsazení (dole uprostřed) a roztažení textu a křivky o 200 % ve vodorovném směru (vpravo dole)

Postup při přidání textu na osnovu Zp t nahoru

*

Text nelze přidávat na osnovu tvořenou jiným textovým objektem.

*

Text můžete umístit na osnovu také kliknutím na nástroj Text a přesunutím ukazatele myši na osnovu. Jakmile se tvar ukazatele změní na ukazatel Přizpůsobit text osnově , klikněte na místo, kde má text začínat, a zadejte požadované znaky.

Postup při umístění textu na osnovu Zp t nahoru

*

Řetězcový text lze umístit na otevřené i uzavřené osnovy. Odstavcový text lze umístit pouze na otevřené osnovy.

Text nelze umístit na osnovu tvořenou jiným textovým objektem.

Postup při úpravě umístění textu na osnově Zp t nahoru

 

Vyberte text. Na panelu vlastností klikněte na možnost Přichytávání dílků, Vyberte možnost Přichytávání dílků zapnuto a zadejte hodnotu do pole Mezery mezi dílky.
Při posouvání textu od osnovy se bude text pohybovat v krocích určených hodnotou v poli Mezery mezi dílky. Během posouvání textu se pod původním textem zobrazuje vzdálenost od osnovy.
Pomocí nástroje Tvar vyberte text a přetáhněte uzly znaků, které chcete přemístit.
Pomocí nástroje Výběr přetáhněte červený glyf, který se zobrazí vedle textu.
Postup při zrcadlovém převrácení textu umístěného na osnovu Zp t nahoru

*

Chcete-li text umístěný na osnovu otočit o 180°, můžete to provést kliknutím na tlačítka Vodorovné zrcadlení textu i Svislé zrcadlení textu.

Zrcadlově převrátit lze také řetězcový text a rámečky odstavcového textu. Další informace naleznete v tématu Postup při zrcadlení textu.

Oddělení textu od osnovy Zp t nahoru
Postup při narovnání textu Zp t nahoru

Funkce popsané v nápovědě jsou k dispozici v plné verzi softwaru CorelDRAW Graphics Suite 2019. Některé funkce nemusí být v této verzi produktu k dispozici.


Napište nám
Byla vám tato stránka užitecná? Napište nám. (je vyžadováno připojení k Internetu.)