Formátování čar a obrysů

Postup při změně barvy čáry nebo obrysu

Postup při určení nastavení čáry nebo obrysu

Postup při vytvoření nebo úpravě stylu čáry

Postup při vytváření kaligrafického obrysu

Postup při nastavení vlastností čáry a obrysu pro nové objekty


S čarami se zachází stejně jako s obrysy uzavřených tvarů, například elips nebo mnohoúhelníků. V některých programech jsou obrysy uváděny pod názvem tahy štětcem nebo tlusté čáry.

Vzhled čar a obrysů můžete měnit pomocí ovládacích prvků v části Obrys ukotvitelného panelu Vlastnosti objektu, v dialogovém okně Obrysové pero a na panelu vlastností. Můžete například určit barvu, šířku a styl čar a obrysů. V aplikaci CorelDRAW je jako předvolba k dispozici plná nebo přerušovaná čára.

Rohy a konce

Ke změně tvaru rohů u čar můžete volit styl rohů a ke změně zobrazení koncových bodů čáry lze volit styl zakončení čáry.

Na horní a dolní řadu trojúhelníků byly použity různé styly rohů. Na čáry v pravém horním rohu byla použita různá zakončení čar. Na čáry v pravém dolním rohu byly použity šipky.

Zvolíte-li v případě přerušované čáry a obrysů možnost Výchozí pomlčky, budou pomlčky použity po celé délce čáry a obrysu beze změn v rozích a koncových bodech. Vzhled pomlček na koncích a kolem rohů ale můžete změnit pomocí dalších dvou možností. Volba Zarovnat pomlčky slouží k zarovnání pomlček s koncovými a rohovými body tak, aby v rozích ani u počátečního a koncového bodu čáry nebo obrysu nebyla prázdná místa. Volba Pevné pomlčky vytvoří v koncových a rohových bodech pomlčky o pevné délce.

Omezení špičatosti

Můžete nastavit omezení špičatosti a určit tvar rohů v objektech obsahujících čáry, které se setkávají v ostrých úhlech. Rohy, jejichž úhly překračují hodnoty omezení špičatosti, jsou ostré; rohy, jejichž úhly nepřekračují hodnoty omezení špičatosti, jsou zkosené.

Nastavení Za výplní, Měřítko podle objektu a Přetisk obrysu

Standardně se obrys zanese na horní vrstvu výplně objektu, ale můžete jej zanést i za výplň s tím, že výplň bude překrývat obrys. Velikost objektu lze také propojit s tloušťkou obrysu tak, aby se zároveň se zvětšením velikosti objektu zvětšil i obrys, nebo zmenšil, když zmenšíte velikost objektu. Navíc můžete obrys nastavit k tisku přes podkladové barvy, bez jejich odebrání během tisku.

Umístění obrysu

Můžete také zadat umístění obrysu tím, že jej umístíte vně nebo dovnitř objektu nebo že jej vystředíte tak, aby překrýval vnitřek i vnějšek objektu stejně. Efekt jednotlivých možností umístění obrysu je patrnější u tlustých obrysů.

Můžete určit umístění obrysu. Možnosti obrysu zleva doprava: Vně, Vystředěný, Uvnitř

Styly čar a kaligrafické obrysy

Aplikace umožňuje vytvářet vlastní styly čar a upravovat dostupné předvolené styly čar.

Kromě toho můžete vytvářet kaligrafické obrysy. Kaligrafický obrys se liší v tloušťce, čímž vytváří efekt kresby rukou.

Výchozí vlastnosti čáry a obrysu

Výchozí vlastnosti čáry a obrysu u každého nového objektu, který kreslíte, jsou tyto:

Kteroukoli z těchto výchozích vlastností čáry a obrysu můžete však kdykoli změnit.

Vyřezávatelné obrysy

Chcete-li vytvořit vyřezávatelný obrys pro zařízení jako jsou plotry, řezačky a tisková a řezací zařízení, musíte jim přiřadit odpovídající předdefinovaný název barvy (obvykle CutContour), která je specifikována výrobcem zařízení.

Vezměte na vědomí, že vyřezávatelné obrysy se při identifikaci zařízením RIP nebo tiskovým a řezacím zařízením nevytisknou. Chcete-li umožnit tisk obrysů, můžete použít příkaz Objekt Tvarovat Ohraničení. Další informace naleznete v tématu Postup při vytváření ohraničení kolem vybraných objektů.

Postup při změně barvy čáry nebo obrysu Zp t nahoru

Postup při určení nastavení čáry nebo obrysu Zp t nahoru

 

V poli Jednotky obrysu zvolte měrné jednotky.

Rohy zleva doprava: špičatý, zaoblený a zešikmený.

Zachycení čáry zleva doprava: Čtvercové zachycení, Rozšířené čtvercové zachycení a Kulaté zachycení.

Tip: Tlačítkem Výchozí pomlčky , které je ve výchozím nastavení aktivní, lze pomlčky rozložit rovnoměrně po celé délce čáry nebo obrysu bez dalších úprav.

Možnosti přerušované čáry shora dolů: Výchozí pomlčky, Zarovnat pomlčky a Pevné pomlčky.

Zadejte hodnotu do políčka Omezení špičatosti.

Čáry se stýkají pod ostrým úhlem. Vlevo: Úhel překračuje omezení špičatosti a vzniká tak špičatý roh. Vpravo: Úhel nepřekračuje omezení špičatosti a vzniká tak zešikmený roh.

Políčko Za výplní není (vlevo) resp. je zaškrtnuté (vpravo).

Zaškrtněte políčko Měřítko podle objektu.

Zleva doprava: Původní objekt; objekt v měřítku s políčkem Měřítko podle objektunezaškrtnutým – nedochází ke změně tloušťky obrysu; objekt v měřítku s aktivní volbou Měřítko podle objektu.

Zaškrtněte políčko Přetisknout obrys.

*

V dialogovém okně Obrys pera můžete také určit nastavení čáry a obrysu. Okno Obrysové pero lze otevřít dvojím kliknutím na ikonu Outline ve stavovém řádku nebo klávesou F12.

Šířku vybraného objektu můžete také změnit zadáním hodnoty do políčka Šířka obrysu na panelu vlastností.

Postup při vytvoření nebo úpravě stylu čáry Zp t nahoru

 

Klikněte na tlačítko Nastavení a posuňte jezdec v dialogovém okně Upravit styl čáry. Kliknutím na pole nalevo od jezdce můžete zadat umístění a hustotu teček v novém stylu čáry, který vytvoříte. Klikněte na tlačítko Přidat.
V seznamu Styl vyberte styl čáry a klikněte na tlačítko Nastavení . V dialogovém okně Upravit styl čáry vyberte styl čáry a klikněte na tlačítko Nahradit.
Postup při vytváření kaligrafického obrysu Zp t nahoru

*

V dialogovém okně Obrys pera můžete také vytvořit kaligrafický obrys. K dialogovému oknu Obrysové pero lze získat rychlý přístup dvojím kliknutím na ikonu Obrys ve stavovém řádku.

Hodnoty Změnit velikost a Úhel můžete také upravit tažením v poli pro náhled Tvar hrotu.

Postup při nastavení vlastností čáry a obrysu pro nové objekty Zp t nahoru

Funkce popsané v nápovědě jsou k dispozici v plné verzi softwaru CorelDRAW Graphics Suite 2019. Některé funkce nemusí být v této verzi produktu k dispozici.


Napište nám
Byla vám tato stránka užitecná? Napište nám. (je vyžadováno připojení k Internetu.)