Seskupování objektů

Postup při seskupování objektů

Postup při přidání objektu ke skupině

Postup při odebrání objektu ze skupiny

Postup při úpravě objektu ve skupině

Postup při zrušení skupiny objektů


Seskupíte-li dva nebo více objektů, budou považovány za jednu jednotku, ale zachovají si vlastní atributy. Seskupení umožňuje použít stejné formátování, vlastnosti a další změny na všechny objekty ve skupině najednou. Seskupení dále zabraňuje náhodným změnám umístění objektů ve vztahu k jiným objektům. Seskupením existujících skupin můžete vytvořit také vnořené skupiny.

Jednotlivé objekty si po vytvoření skupiny zachovávají původní atributy.

Ve skupině je možné přidávat a odebírat objekty a rovněž je možné odstraňovat objekty, které jsou členy skupiny. Je rovněž možné upravit jeden objekt ve skupině, aniž by došlo ke zrušení skupiny. Chcete-li upravit několik objektů ve skupině současně, musíte nejprve objekty od skupiny oddělit. Obsahuje-li skupina vnořené objekty, můžete zrušit seskupení všech objektů ve vnořených skupinách současně.

Postup při seskupování objektů Zp t nahoru

*

Na stavovém řádku je uvedeno, že je vybrána skupina objektů.

Můžete vybrat objekty z různých vrstev a seskupit je, ale po seskupení budou tyto objekty umístěny ve stejné vrstvě a naskládány na sebe.

*

Chcete-li vytvořit vnořenou skupinu, vyberte dvě nebo více skupin objektů a klikněte na příkaz Objekt Seskupit Seskupit.

Objekty můžete seskupit také přetažením objektu v ukotvitelném panelu Objekty nad jiný objekt. Pokud ukotvitelný panel Objekty není otevřen, klikněte na příkaz Okno Ukotvitelné panely Objekty.

K vytvoření skupiny objektů můžete rovněž použít tlačítko Seskupit objekty na panelu vlastností.

Postup při přidání objektu ke skupině Zp t nahoru
Postup při odebrání objektu ze skupiny Zp t nahoru

*

Chcete-li odstranit objekt ve skupině, vyberte požadovaný objekt v seznamu objektů a pak klikněte na příkaz Úpravy Odstranit.

Postup při úpravě objektu ve skupině Zp t nahoru

*

Objekt ve skupině můžete vybrat také tak, že na něj kliknete v ukotvitelném panelu Objekty. Pokud ukotvitelný panel Objekty není otevřen, klikněte na příkaz Okno Ukotvitelné panely Objekty.

Postup při zrušení skupiny objektů Zp t nahoru

*

Výběrem možnosti Zrušit všechny skupiny rovněž zrušíte všechny vnořené skupiny. Chcete-li vnořené skupiny zachovat, vyberte možnost Zrušit skupinu.

*

K zrušení skupiny objektů můžete rovněž použít tlačítko Zrušit skupinu na panelu vlastností.

K zrušení všech vnořených skupin v rámci skupiny můžete rovněž použít tlačítko Zrušit všechny skupiny na panelu vlastností.

Funkce popsané v nápovědě jsou k dispozici v plné verzi softwaru CorelDRAW Graphics Suite 2019. Některé funkce nemusí být v této verzi produktu k dispozici.


Napište nám
Byla vám tato stránka užitecná? Napište nám. (je vyžadováno připojení k Internetu.)