Otočení a zrcadlení objektů

Postup při otočení objektu

Postup při otočení objektu kolem určeného bodu na pravítku

Postup při zrcadlení objektu


Aplikace CorelDRAW umožňuje otáčet objekty a vytvářet jejich zrcadlové obrazy. Objekt lze otočit zadáním vodorovných a svislých souřadnic. Jako střed otočení můžete nastavit určitou souřadnici na pravítku nebo bod relativní vzhledem k aktuální poloze objektu.

Otočení objektů kolem jednoho bodu

Zrcadlení objektu znamená jeho převrácení zleva doprava nebo shora dolů. Ve výchozím nastavení je kotvicím bodem zrcadlení střed objektu.

Zrcadlení objektu shora dolů

Postup při otočení objektu Zp t nahoru

 

Klikněte na tlačítko Vzhledem k objektu na panelu vlastností.
Pomocí nástroje Výběr klikněte dvakrát na objekt a zobrazte úchyty pro otáčení. Táhněte úchyt pro otáčení po směru nebo proti směru hodinových ručiček.
Otočení objektu pomocí ukotvitelného panelu Transformace
Klikněte na položky Okno Ukotvitelné panely Transformace. Klikněte na tlačítko Otočit.

*

Relativní střed objektu můžete zobrazit a nastavit kliknutím na objekt a zobrazením úchytů otočení a přetažením úchytu relativního středu (kruh s tečkou uprostřed) do nového umístění.

Relativní střed objektu můžete nastavit na původní pozici zaškrtnutím políčka Relativní střed v ukotvitelném panelu Transformace a kliknutím na volbu Na střed v oblasti pod zaškrtávacím políčkem.

Objekt můžete také otáčet pomocí panelu nástrojů Transformace. Chcete-li otevřít panel nástrojů, klikněte na příkaz Okno Panely nástrojů Transformace.

Postup při otočení objektu kolem určeného bodu na pravítku Zp t nahoru
Postup při zrcadlení objektu Zp t nahoru

*

Vybraný objekt můžete zrcadlit také tak, že stisknete a podržíte klávesu Ctrl a přetáhnete úchyt výběru na opačnou stranu objektu.

Vybraný objekt můžete zrcadlit také kliknutím na tlačítko Zrcadlit vodorovně nebo tlačítko Zrcadlit svisle na panelu vlastností.

Funkce popsané v nápovědě jsou k dispozici v plné verzi softwaru CorelDRAW Graphics Suite 2019. Některé funkce nemusí být v této verzi produktu k dispozici.


Napište nám
Byla vám tato stránka užitecná? Napište nám. (je vyžadováno připojení k Internetu.)