Ukládání kreseb

Postup při ukládání kresby

Postup při použití dalších možností uložení

Uložení kresby, která je kompatibilní se starší verzí aplikace CorelDRAW


Kresby se standardně ukládají do souboru formátu aplikace CorelDRAW (CDR) a jsou kompatibilní s poslední verzí aplikace. Kresbu můžete také uložit ve formátu, který je kompatibilní s předchozí verzí sady CorelDRAW Graphics Suite, a zadat možnosti uložení. Tyto možnosti jsou užitečné, jestliže soubor obsahuje nové funkce textu, výplní, obrysů a průhlednosti, které nejsou podporovány v dřívějších verzích.

Kresbu lze uložit také do souborů jiných formátů vektorové grafiky. Pokud chcete kresbu použít v jiné aplikaci, musíte ji uložit ve formátu souboru, který je touto aplikací podporován. Informace o uložení souborů do jiných formátů naleznete v tématu Export souborů.

V aplikaci lze snadno rozpoznat, zda jsou v kresbě neuložené změny, protože tyto změny jsou signalizovány hvězdičkou za názvem souboru. Hvězdička se zobrazuje na různých místech, kde se název souboru vyskytuje – v nabídce Okna, v záhlaví a na kartě dokumentu.

Hvězdička za názvem souboru signalizuje, že soubor LoremIpsum_1.cdr obsahuje neuložené změny. Soubor LoremIpsum_2.cdr žádné neuložené změny neobsahuje.

Při ukládání kresby můžete vložit použitá písma, a tím usnadnit sdílení souboru. Ve výchozím nastavení aplikace CorelDRAW vloží všechna použitá písma, s výjimkou asijských písem a písem, která nemají oprávnění k vkládání. Další informace naleznete v tématu Správa písem.

Při ukládání kresby umožňuje aplikace CorelDRAW přidání referenčních informací, aby bylo kresby později možné nalézt a uspořádat. Můžete připojit značky (vlastnosti), jako například název, předmět či hodnocení.

Můžete také uložit vybrané objekty v kresbě. V případě rozsáhlých kreseb může uložení pouze vybraných objektů zmenšit velikost souboru a následně zkrátit dobu, která je zapotřebí k načtení kresby.

Při ukládání souboru můžete pomocí pokročilých možností řídit, jakým způsobem jsou s kresbou uloženy rastry, textury a vektorové efekty (například přechody nebo vysunutí).

Kresbu lze také uložit jako šablonu a následně vytvářet kresby se stejnými vlastnostmi. Další informace o ukládání kresby jako šablony naleznete v tématu Šablony.

Postup při ukládání kresby Zp t nahoru

CorelDRAW (CDR)

Zaškrtněte políčko Pouze vybrané.

*

Pokud používáte zkušební verzi aplikace CorelDRAW s vypršelou platností, nebude možnost ukládání kreseb dostupná.

Uložení kresby ve formátu předchozí verze aplikace CorelDRAW může mít za následek ztrátu určitých efektů, které nebyly k dispozici v předchozí verzi aplikace.

*

Kresbu můžete také uložit kliknutím na příkaz Soubor Uložit.

Kresbu lze také uložit kliknutím na tlačítko Uložit na panelu nástrojů Standardní.

Postup při použití dalších možností uložení Zp t nahoru

*

Volba uložení textur, přechodů a vysunutí se souborem zvětší velikost souboru, ale urychlí otevření a uložení kresby. Pravidlo platí i obráceně – volba pro vykreslení textu, přechodů a vysunutí při otevření uložené kresby zmenší velikost souboru, ale prodlouží dobu potřebnou pro uložení nebo otevření kresby.

Uložení kresby, která je kompatibilní se starší verzí aplikace CorelDRAW Zp t nahoru

 

Klikněte na příkaz Nástroje Možnosti CorelDRAW. Klikněte na příkaz Uložit a vyberte jednu z následujících voleb:
Klikněte na příkaz Nástroje Možnosti CorelDRAW. Klikněte na možnost Uložit a zrušte zaškrtnutí políčka Zeptat se při ukládání.

Funkce popsané v nápovědě jsou k dispozici v plné verzi softwaru CorelDRAW Graphics Suite 2019. Některé funkce nemusí být v této verzi produktu k dispozici.


Napište nám
Byla vám tato stránka užitecná? Napište nám. (je vyžadováno připojení k Internetu.)