Výběr a přesun uzlů

Výběr uzlu

Postup při přemísťování uzlu

Postup při zadání souřadnic uzlu


Můžete vybrat jeden, několik nebo všechny uzly objektu. Pokud vyberete několik uzlů, můžete současně měnit tvar různých částí objektu. Uzly lze také vybrat tak, že je ohraničíte obdélníkovým nebo nepravidelným rámečkem výběru. Pokud chcete vybrat určité uzly na složitých křivkách, použijte výběr obrysu od ruky.

Po výběru uzlu na křivkovém segmentu se zobrazí ovládací úchyty. Uzly nebo ovládací úchyty umožňují změnit tvar křivkových segmentů.

Ovládací úchyt se většinou zobrazuje jako plná modrá šipka (vlevo). Pokud se ovládací úchyt překrývá s uzlem, zobrazí se jako nevyplněná modrá šipka vedle uzlu (vpravo).

Uzel můžete přemístit zadáním jeho souřadnic.

Nástroj Tvar je standardním nástrojem pro přesunutí uzlů. Dále můžete nastavit možnost pro použití nástrojů Výběr a Bézierův režim pro výběr a přesun uzlů.

Výběr uzlu Zp t nahoru

 

Na panelu vlastností vyberte položku Obdélníkový v seznamu Režim výběru a táhněte kolem uzlů, které chcete vybrat.
Na panelu vlastností vyberte položku Ruční režim v seznamu Režim výběru a pak táhněte myší kolem uzlů, které chcete vybrat.
Podržte klávesu Ctrl a klikněte na uzel.
Klikněte na příkaz Úpravy Vybrat vše Uzly.
Podržte klávesu Shift, klikněte na první uzel a poté poslední uzel, který chcete vybrat.
Stiskněte klávesu Tab nebo Shift + Tab.
Podržte klávesu Ctrl a klikněte na vybraný uzel.
Podržte klávesu Ctrl a klikněte na všechny vybrané uzly.

*

Uzel lze také vybrat pomocí nástroje Výběr , Ruční režim , Bézierův režim nebo Lomená čára . To lze provést tak, že kliknete na nabídku Nástroje Možnosti CorelDRAW. Klikněte na položku Uzly a úchyty a zaškrtněte políčko Povolit sledování uzlů. Klikněte na objekt s křivkami, přesuňte ukazatel myši nad uzel tak, aby se změnil na kurzor nástroje pro stav tvaru , a klikněte na uzel. Povšimněte si, že při zaškrtnutí políčka Zapnout sledování uzlů již nemůžete vybrat a přesunout objekt kliknutím na libovolný z jeho uzlů a jeho přetažením.

Chcete-li vybrat všechny uzly na vybrané křivce, dvakrát klikněte na nástroj Tvar.

Postup při přemísťování uzlu Zp t nahoru

*

Uzel lze také posunout pomocí nástroje Výběr , Ruční režim , Bézierův režim , nebo Lomená čára . Chcete-li tuto akci provést, je nejprve nutné kliknout na možnost Nástroje Možnosti CorelDRAW. Klikněte na položku Uzly a úchyty a ověřte, že je zaškrtnuté políčko Povolit sledování uzlů. Klikněte na objekt s křivkami, přesuňte ukazatel myši nad uzel tak, že se změní na kurzor nástroje pro stav tvaru , a přetáhněte uzel.

Postup při zadání souřadnic uzlu Zp t nahoru

Funkce popsané v nápovědě jsou k dispozici v plné verzi softwaru CorelDRAW Graphics Suite 2019. Některé funkce nemusí být v této verzi produktu k dispozici.


Napište nám
Byla vám tato stránka užitecná? Napište nám. (je vyžadováno připojení k Internetu.)