Vybírání objektů

Postup při vybírání objektů

Postup při vytváření skupiny výběru

Postup při zrušení výběru objektů

Postup při změně způsobu výběru objektů bez výplně


Než budete moci objekt změnit, musíte jej vybrat. Vybrat lze viditelné objekty, objekty, které jsou skryty za ostatními objekty, a jeden objekt ve skupině nebo ve vnořené skupině. Dále lze objekty vybrat v pořadí, v němž byly vytvářeny, vybrat všechny objekty najednou a zrušit výběr objektů.

Kolem vybraných objektů se zobrazí vymezující rámeček a v jeho středu se zobrazí symbol X.

Je možné vybrat jeden objekt ve skupině.

Objekty můžete vybírat pomocí obrysu, jejich ohraničením oblastí výběru obdélníkového nebo nepravidelného tvaru.

Výběr objektů pomocí obrysu s využitím obdélníkové oblasti výběru (nahoře) a oblasti výběru s nepravidelným tvarem (dole)

Můžete vytvořit skupiny výběru, které umožňují zároveň vybrat konkrétní objekty bez jejich seskupení. Skupiny výběru jsou přidružené k číslům od 0 do 9 a jsou uloženy v dokumentu. Pokud stisknete číslo přidružené ke skupině výběru, dojde k výběru všech objektů v této skupině. Můžete také najednou vybrat a přiblížit všechny objekty ve skupině výběru. Do skupiny výběru můžete přidávat objekty.

Obvykle vyberte objekt pomocí nástroje Výběr. Ve výchozím nastavení se všechny objekty považují za vyplněné, abyste například objekt bez výplně mohli vybrat kliknutím na jeho obrys nebo na oblast uvnitř objektu. Toto výchozí chování však můžete změnit, aby bylo objekty bez výplně možné vybrat pouze kliknutím na jejich obrysy. Tato změna je užitečná, pokud pracujete s perokresbami a často potřebujete vybírat objekty, které jsou překryté dalšími objekty.

Postup při vybírání objektů Zp t nahoru

 

Klikněte na nástroj Výběr a poté klikněte na objekt.
Klikněte na nástroj Výběr , podržte klávesu Shift a klikněte na každý objekt, který chcete vybrat.
Klikněte na nástroj Výběr a tažením označte objekty, které chcete vybrat.
Klikněte na nástroj Ruční výběr a tažením označte objekty, které chcete vybrat.
Klikněte na nástroj Výběr a jednou nebo vícekrát stiskněte kombinaci kláves Shift + Tab, dokud se kolem objektu, který chcete vybrat, nezobrazí výběrový rámeček.
Klikněte na nástroj Výběr a jednou nebo vícekrát stiskněte klávesu Tab, dokud se kolem objektu, který chcete vybrat, nezobrazí výběrový rámeček.
Klikněte na příkaz Upravit Vybrat vše Objekty.
Stiskněte a podržte klávesu Ctrl, klikněte na nástroj Výběr a pak klikněte na požadovaný objekt ve skupině.
Stiskněte a podržte klávesu Ctrl, klikněte na nástroj Výběr a pak klikejte na objekt, dokud se kolem něj nezobrazí výběrový rámeček.
Stiskněte a podržte klávesu Alt, klikněte na nástroj Výběr nebo Ruční výběr a pak klikejte na nejhořejší objekt, dokud se kolem skrytého objektu nezobrazí výběrový rámeček.
Stiskněte a podržte klávesu Shift + Alt, klikněte na nástroj Výběr nebo Ruční výběr a pak klikejte na nejhořejší objekt, dokud se kolem skrytého objektu nezobrazí výběrový rámeček.
Stiskněte a podržte kombinaci kláves Ctrl + Alt, klikněte na nástroj Výběr a pak jednou či vícekrát klikněte na nejhořejší objekt, dokud se kolem skrytého objektu nezobrazí výběrový rámeček.

*

Ve stavovém řádku se zobrazují popisy jednotlivých skrytých objektů, jsou-li vybrány.

Postup při vytváření skupiny výběru Zp t nahoru

 

Vyberte objekt a stiskněte klávesu Alt + a číslo přidružené k dané skupině výběru.
Postup při zrušení výběru objektů Zp t nahoru

 

Klikněte na nástroj Výběr a poté klikněte na prázdné místo v okně kresby.
Stiskněte a podržte klávesu Shift, klikněte na nástroj Výběr a pak klikněte na požadovaný objekt.
Postup při změně způsobu výběru objektů bez výplně Zp t nahoru

*

Nejsou-li vybrány žádné objekty, pomocí nástroje Výběr můžete také kliknout na tlačítko Všechny objekty jako vyplněné na panelu vlastností.

Funkce popsané v nápovědě jsou k dispozici v plné verzi softwaru CorelDRAW Graphics Suite 2019. Některé funkce nemusí být v této verzi produktu k dispozici.


Napište nám
Byla vám tato stránka užitecná? Napište nám. (je vyžadováno připojení k Internetu.)