Měřítko kresby

Postup při výběru předvoleného měřítka kresby

Postup při vytváření vlastního měřítka kresby


Výběrem předvoleného nebo vlastního měřítka kresby můžete dosáhnout toho, že vzdálenosti v kresbě budou proporční vzhledem ke vzdálenostem ve skutečném světě. Můžete například určit, že 1 palec v kresbě bude odpovídat 1 metru ve fyzikálním světě. Předvolené měřítko kresby umožňuje nastavit typické měřítko, jako je 1:2 nebo 1:10. Vlastní měřítko kresby umožňuje nastavit, aby libovolná vzdálenost na stránce odpovídala libovolné reálné vzdálenosti. Můžete například nastavit přesnější měřítko, které zahrnuje desetinná čísla, například 4,5 ku 10,6.

Měřítka kresby jsou obzvlášť užitečná při tvorbě technických nebo architektonických kreseb s kótovacími čarami. Informace o kótovacích čarách naleznete v části Spojovací a odkazovací čáry.

Postup při výběru předvoleného měřítka kresby Zp t nahoru
Postup při vytváření vlastního měřítka kresby Zp t nahoru

*

Tlačítko Upravit měřítko se nezobrazí v případě, že je měrná jednotka pravítka nastavena na pixely.

Pokud je měřítko kresby nastaveno jinak než 1:1, jsou jednotky svislého pravítka stejné jako jednotky horizontálního pravítka.

Funkce popsané v nápovědě jsou k dispozici v plné verzi softwaru CorelDRAW Graphics Suite 2019. Některé funkce nemusí být v této verzi produktu k dispozici.


Napište nám
Byla vám tato stránka užitecná? Napište nám. (je vyžadováno připojení k Internetu.)