Změna velikosti a měřítka objektů

Postup při změně velikosti objektu

Postup při změně měřítka objektu


Aplikace CorelDRAW umožňuje měnit velikost a měřítko objektů. V obou případech měníte rozměry objektu proporčně, poměr jeho stran bude zachován. Rozměry objektu lze změnit zadáním přesných hodnot nebo interaktivní změnou objektu. Při změně měřítka objektu změníte jeho rozměry o zadaný počet procent.

Postup při změně velikosti objektu Zp t nahoru

 

Zadejte hodnoty do polí Velikost objektu na panelu vlastností.
Stiskněte a podržte klávesu Shift a přetáhněte jeden z rohových úchytů výběru.
Stiskněte a podržte klávesu Ctrl a přetáhněte jeden z rohových úchytů výběru.
Stiskněte a podržte klávesu Alt a přetáhněte jeden z rohových úchytů výběru.

*

Kotvicí bod objektu, známý také jako „počátek objektu" zůstává při změně velikosti objektu zadáním hodnot do pole Velikost objektu na panelu vlastností stálý. Chcete-li změnit počátek objektu, klikněte na bod na tlačítku Počátek objektu na panelu vlastností.

*

Velikost objektu můžete změnit také kliknutím na příkaz Okno Ukotvitelné panely Transformace, kliknutím na tlačítko Velikost a poté zadáním hodnot do ukotvitelného panelu Transformace.

Postup při změně měřítka objektu Zp t nahoru

 

Klikněte na tlačítko Vzhledem k objektu na panelu vlastností.
Změna měřítka objektu pomocí ukotvitelného panelu Transformace
Klikněte na položky Okno Ukotvitelné panely Transformace. Klikněte na tlačítko Měřítko a zrcadlo, zadejte hodnoty do polí X a Y a klikněte na možnost Použít.
Klikněte na tlačítko Použít na duplikát na panelu vlastností nebo zadejte číslo do pole Kopie v ukotvitelném panelu Transformace.

*

Počátek objektu známý také jako „kotvicí bod" nebo „referenční bod" lze vystředit podle objektu nebo libovolného z úchytů výběru objektu. Když stanovíte objektu měřítko zadáním hodnot do polí Měřítko na panelu vlastností, zůstane počátek objektu statický.

*

Měřítko objektu lze také změnit přetažením rohového úchytu výběru.

Měřítko objektu můžete také pomocí panelu nástrojů Transformace. Chcete-li otevřít panel nástrojů, klikněte na příkaz Okno Panely nástrojů Transformace.

Funkce popsané v nápovědě jsou k dispozici v plné verzi softwaru CorelDRAW Graphics Suite 2019. Některé funkce nemusí být v této verzi produktu k dispozici.


Napište nám
Byla vám tato stránka užitecná? Napište nám. (je vyžadováno připojení k Internetu.)