Roztírání a rozmazávání objektů

Postup při rozetření objektu

Postup při rozmazávání objektu


Roztírání a rozmazávání umožňuje tvarovat objekt vytažením vynášecích čar nebo vytvořením odrážek podél jeho obrysu. Pomocí rozmazávání vynášecí čáry a odrážky připomínají pruhy, jejichž šířka se příliš nemění, jak je táhnete pomocí nástroje Rozetření. Pomocí roztírání mají vynášecí čáry a odrážky plynulejší tvar, který má mírně zmenšující se šířku, jak je táhnete pomocí nástroje Rozmazat.

Roztírání objektů

Při použití operace rozmazání na objekt můžete určovat rozsah a tvar deformace, možnost aktivace ovládacích prvků pro pero tabletu nebo nastavení, které se vztahuje na myš.

Efekt rozmazání závisí na úhlu natočení a na úhlu náklonu pera tabletu. Otočením pera změníte úhel efektu rozmazání. Nakloněním pera otupíte špičku štětce a změníte tvar rozmazání. Pokud používáte myš, můžete simulovat natočení a naklonění pera zadáním číselných hodnot. Zvýšením hodnoty natočení v rozsahu 0 až 359° změníte úhel tahu štětce. Při snížení úhlu náklonu v rozsahu 90-15° otupíte špičku štětce a změníte tvar rozmazání.

Rozmazání může reagovat na tlak pera na tablet, kdy se při přitlačení rozmazání rozšiřuje a při odlehčení pera se naopak zužuje. Pokud používáte myš nebo chcete potlačit tlak pera, můžete tlak pera na grafický tablet simulovat zadáním pevných hodnot. Záporná čísla do hodnoty -10 vytvoří zužující se deformaci, 0 udržuje stálou šířku tahu a kladná čísla do hodnoty 10 vytvoří rozšiřující se deformaci.

Sluneční paprsky a stébla trávy byly vytvořeny tažením směrem ven pomocí nástroje Rozetření a mraky byly vytvořeny tažením směrem dovnitř.

Bez ohledu na to, zda používáte stylus nebo myš, můžete určit velikost hrotu. Velikost hrotu určuje šířku rozmazání, které se použije na objekt.

Rozmazávání objektů

Chcete-li ovládat efekt rozmazávání, můžete nastavit velikost hrotu štětce, úroveň použitého efektu a můžete použít tlak digitálního pera. Při rozmazávání objektů můžete používat hladké křivky nebo křivky s ostrými rohy.

Rozmazání objektu

Postup při rozetření objektu Zp t nahoru

 

Zadejte hodnotu do pole Velikost hrotu na panelu vlastností .
Klikněte na tlačítko Tlak pera na panelu vlastností a měňte efekt štětce tlakem na pero.
Zadejte hodnotu od -10 do 10 do políčka Zasychání na panelu vlastností.
Zadejte hodnotu od 15 do 90 do políčka Náklon pera na panelu vlastností.
Klikněte na tlačítko Použít náklon pera na panelu vlastností.
Zadejte hodnotu od 0 do 359 do pole Natočení pera na panelu vlastností.
Klikněte na tlačítko Použít natočení pera na panelu vlastností.

*

Rozmazání nelze použít na internetové nebo vložené objekty, propojené obrázky, mřížky, masky, objekty síťových výplní nebo objekty s efekty míchání barev a konturami.

*

Chcete-li pro ovládací prvky rozmazání nastavit minimální nebo maximální hodnoty, klikněte pravým tlačítkem myši na ovládací prvek na panelu nástrojů a poté klikněte na možnost Nastavení.

Postup při rozmazávání objektu Zp t nahoru

 

Zadejte hodnotu do pole Velikost hrotu na panelu vlastností.
Klikněte na tlačítko Tlak pera na panelu vlastností.
Klikněte na tlačítko Hladké rozmazávání .
Klikněte na tlačítko Špičaté rozmazávání .

 

*

Rozdíl mezi hladkým a špičatým rozmazáváním je rozpoznatelný pouze při vyšších hodnotách Tlak.

Funkce popsané v nápovědě jsou k dispozici v plné verzi softwaru CorelDRAW Graphics Suite 2019. Některé funkce nemusí být v této verzi produktu k dispozici.


Napište nám
Byla vám tato stránka užitecná? Napište nám. (je vyžadováno připojení k Internetu.)