Náhled nátisku

Zapnutí a vypnutí náhledu nátisku

Nastavení parametrů náhledu nátisku

Export náhledu nátisku

Tisk nátisku

Zapnutí náhledu nátisku jako výchozího nastavení


Náhled nátisku zobrazuje na obrazovce dokument tak, jak bude vypadat po vytištění určitou tiskárnou nebo při zobrazení na určitém monitoru. Na rozdíl od technologie skutečného nátisku, využívané ve výrobních postupech klasického tisku, vám náhled nátisku umožňuje prohlédnout si konečný výsledek a nespotřebovávat přitom toner ani papír. Můžete si tak, ověřit, zda je profil barev dokumentu vhodný pro určitou tiskárnu či monitor, a vyhnout se nežádoucím výsledkům.

Vlevo nahoře: K dokumentu je přiřazen profil barev RGB. Uprostřed a vpravo: Přiřazení specifického profilu CMYK umožňuje simulovat na obrazovce tiskový výstup.

Chcete-li simulovat výstupní barvy produkované určitým zařízením, je třeba, abyste vybrali profil barev daného zařízení. Vzhledem k odlišnostem barevných prostorů dokumentů a zařízení nemusí pro některé barvy z dokumentu existovat protějšky v rozsahu barev barevného prostoru zařízení. V případě potřeby můžete povolit upozornění na barevný rozsah s ukázkami barev na obrazovce, které nelze přesně reprodukovat cílovým zařízením. Je-li aktivováno upozornění na rozsah, budou všechny barvy mimo barevný rozsah simulovaného zařízení zvýrazněny překrytím. Barvu překrytí barev mimo rozsah můžete změnit a také můžete zvýšit jeho průhlednost, aby byly vidět barvy pod ním.

Varování barevného rozsahu zvýrazní barvy, které nemůže tiskárna nebo monitor přesně reprodukovat.

Způsob, jakým jsou barvy mimo barevný rozsah převáděny do rozsahu profilu nátisku, můžete změnit nastavením metody vykreslení. Další informace naleznete v tématu Co je metoda vykreslení?.

Při přípravě rychlého nátisku lze zachovat číselné hodnoty barev v modelech RGB, CMYK nebo stupňů šedé. Vytváříte-li například náhled nátisku dokumentu určeného k tisku na tiskařském lisu, můžete v náhledu nátisku ponechat původní hodnoty barev CMYK z dokumentu. V takovém případě budou aktualizovány všechny barvy na obrazovce, ale v náhledu nátisku se změní jen hodnoty barev RGB a stupňů šedé v dokumentu. Zachování hodnot barev CMYK vám může pomoci zabránit nežádoucím převodům barev ve finálním výstupu.

Pokud často potřebujete náhled nátisku dokumentů pro určitý výstup, můžete vytvořit a uložit vlastní předvolby nátisku. Předvolby, které už nepotřebujete, můžete kdykoli odstranit.

Náhledy nátisků lze ukládat formou exportu do souborů ve formátu JPEG, TIFF, Adobe PDF (Portable Document Format) nebo ve formátu aplikace Corel PHOTO-PAINT (CPT). Nátisky lze také tisknout.

Při vytvoření nového dokumentu nebo otevření existujícího je náhled nátisku standardně deaktivován. V případě potřeby však můžete upravit výchozí nastavení tak, aby byl náhled nátisku trvale zapnutý.

Zapnutí a vypnutí náhledu nátisku Zp t nahoru

*

Po zapnutí náhledu nátisku se změní barvy v okně dokumentu, na paletách barev a v náhledových okénkách v dialogových oknech.

Při simulaci výstupu tiskárny mohou barvy na obrazovce působit mdle, protože jsou převedeny do prostoru barev CMYK, který má menší barevný rozsah než prostor RGB.

*

Náhled nátisku lze vypnout nebo zapnout také kliknutím na tlačítko Nátisk barev ve stavovém řádku.

Nastavení parametrů náhledu nátisku Zp t nahoru

 

Ze seznamu Simulovat prostředí vyberte profil barev zařízení.
Zaškrtněte políčko Zachovat číselné hodnoty.
V závislosti na tom, jaký profil barev vyberete v poli Simulovat prostředí, vám toto zaškrtávací políčko umožňuje zachovat číselné hodnoty barev CMYK, RGB nebo stupňů šedé.
V seznamu Metoda vykreslení zvolte metodu vykreslení.
Zaškrtněte políčko Nátisk barev a poté v oblasti Upozornění na rozsah zaškrtněte políčko Out-of-gamut colors (Barvy mimo rozsah).
V části Upozornění na rozsah vyberte požadovanou barvu v políčku pro výběr barev.
V části Upozornění na rozsah zadejte požadovanou hodnotu do pole Průhlednost.
Vyberte požadované nastavení, klikněte na tlačítko Uložit a poté zadejte název do pole Uložit předvolbu jako.
Vyberte předvolbu ze seznamu Předvolba nátisku.

*

Přesnost simulace závisí na mnoha faktorech, jako je například kvalita monitoru, profil barev monitoru a výstupního zařízení a okolní světlo na vašem pracovišti.

Export náhledu nátisku Zp t nahoru
Tisk nátisku Zp t nahoru
Zapnutí náhledu nátisku jako výchozího nastavení Zp t nahoru

Funkce popsané v nápovědě jsou k dispozici v plné verzi softwaru CorelDRAW Graphics Suite 2019. Některé funkce nemusí být v této verzi produktu k dispozici.


Napište nám
Byla vám tato stránka užitecná? Napište nám. (je vyžadováno připojení k Internetu.)