Vzhled stránky

Postup při nastavení velikosti a orientace stránky

Postup při přidání nebo odstranění vlastní předvolené velikosti stránek

Postup při výběru stylu rozvržení

Postup při použití stylu štítku

Uložení aktuálního rozvržení stránky jako výchozího


Práci na kresbě můžete zahájit určením velikosti, orientace a rozvržení stránky. Možnosti, které jste vybrali při zadávání vzhledu stránky, lze použít jako výchozí pro všechny nově vytvářené kresby. Můžete také přizpůsobit nastavení velikosti a orientace stránky tak, aby odpovídalo standardnímu nastavení papíru pro tisk.

Velikost stránky

K dispozici jsou dvě možnosti pro zadání velikosti stránky: výběr předvolené velikosti stránky a vytvoření vlastní velikosti. K dispozici je celá řada předvolených velikostí stránky od papíru formátu Legal a obálek až po plakáty a webové stránky. Pokud předvolená velikost stránky nevyhovuje vašim potřebám, můžete vytvořit vlastní velikost, a to zadáním požadovaných rozměrů.

Vlastní velikosti stránek můžete uložit jako předvolby pro pozdější použití a vlastní předvolené velikosti stránek, které již nepotřebujete, můžete odstranit.

Orientace stránky

Orientace stránky může být na výšku nebo na šířku. Při použití orientace na šířku je šířka kresby větší než její výška. Při použití orientace na výšku je naopak výška kresby větší než její šířka. Všechny stránky, které přidáte do kresby, mají aktuální orientaci. Orientaci jednotlivých stránek lze však kdykoliv měnit.

Styly rozvržení

Pokud používáte výchozí styl rozvržení (Celá stránka), každá stránka v dokumentu je považována za jednotlivou stránku a vytiskne se na samostatný list. Můžete vybírat styly rozvržení vícestránkových publikací, jako jsou booklety a brožury. Vícestránkové styly rozvržení – Kniha, Brožura, Karta přeložená vodorovně, Karta přeložená po straně, Karta přeložená nahoře a Brožura přeložená na třikrát – rozdělí velikost stránky na dvě nebo více stejných částí. Každá část je považována za samostatnou stránku. Výhoda práce se samostatnými částmi je v tom, že lze všechny jednotlivé stránky v okně kresby upravovat ve správné orientaci a pořadí bez ohledu na rozvržení vyžadované pro tisk dokumentu. Budete-li chtít dokument vytisknout, aplikace automaticky uspořádá stránky do pořadí pro tisk a vazbu.

Styly štítků

Můžete si vybrat z více než 800 předvolených formátů štítků od různých výrobců. Můžete zobrazit náhled velikosti štítků a zjistit, jak jsou přizpůsobeny tiskové stránce. Pokud aplikace CorelDRAW nenabízí styl štítku, který vyhovuje vašim požadavkům, můžete upravit některý ze stávajících stylů nebo vytvořit a uložit vlastní nový styl.

Postup při nastavení velikosti a orientace stránky Zp t nahoru

 

V seznamu Velikost vyberte požadovanou velikost stránky.
Klikněte na tlačítko Načíst velikost stránky z tiskárny.
Do polí Šířka a Výška zadejte požadované hodnoty.
Klikněte na tlačítko Na šířku nebo Na výšku.
Zaškrtněte políčko Zobrazit obrys stránky.
Klikněte na položku Přidat rámeček stránky.
Ze seznamu Rozlišení při vykreslení zvolte požadované rozlišení.
Zaškrtněte políčko Zobrazit oblast přesahu a zadejte hodnotu do pole Přesah.

*

Velikost a orientaci stránky lze také určit kliknutím na příkaz Zobrazit Zobrazení řazení stránek a úpravami pomocí ovládacích prvků na panelu vlastností.

Otevřít dialogové okno Možnosti se zobrazenou stránkou Velikost stránky lze také dvojím kliknutím na stín stránky kresby.

Orientaci stránky lze změnit kliknutím na položky Rozvržení Přepnout orientaci stránky.

Postup při přidání nebo odstranění vlastní předvolené velikosti stránek Zp t nahoru

 

Do polí Šířka a Výška zadejte vlastní velikost stránky, klikněte na tlačítko Uložit a zadejte název vlastní stránky do pole Uložit typ vlastní stránky jako.
V seznamu Velikost vyberte typ papíru a klikněte na tlačítko Odstranit.

*

Pokud je nástroj Výběr aktivní a nejsou vybrány žádné objekty, můžete vlastní předvolené velikosti stránek přidat nebo odstranit také kliknutím na možnost Upravit tento seznam ve spodní části seznamu Velikost stránky na panelu vlastností.

Postup při výběru stylu rozvržení Zp t nahoru
Postup při použití stylu štítku Zp t nahoru

*

Pokud kresba obsahuje více stránek, nelze styly štítků použít.

*

Chcete-li dosáhnout co nejlepších výsledků, vyberte před použitím stylu štítku velikost papíru Letter a orientaci papíru Na výšku.

Uložení aktuálního rozvržení stránky jako výchozího Zp t nahoru

Funkce popsané v nápovědě jsou k dispozici v plné verzi softwaru CorelDRAW Graphics Suite 2019. Některé funkce nemusí být v této verzi produktu k dispozici.


Napište nám
Byla vám tato stránka užitecná? Napište nám. (je vyžadováno připojení k Internetu.)