Dělení objektů

Postup při rozdělení objektu


Rozdělit lze vektorové objekty, texty a rastry. Samostatné objekty nebo skupiny objektů můžete dělit podél rovných čar, ručně nakreslených čar nebo Bézierových křivek.

(Odshora dolů) K dispozici jsou tři režimy pro rozdělení objektů: Bézierova křivka, čára se dvěma body a ručně nakreslená čára.

Navíc můžete vytvořit mezeru mezi novými objekty vzniklou rozdělením nebo můžete vytvořit překrytí nových objektů.

Tento rastr byl rozdělen na dva podél ručně nakreslené čáry. Hodnota mezery byla zadána před rozdělením rastru.

Pokud objekt rozdělíte pomocí nástroje Nůž , aplikace CorelDRAW vás nechá si vybrat, zda obrysy proměníte na křivky nebo ponecháte obrysy. Ve výchozím nastavení aplikace vždy vybere možnost, která nejlépe zachování vzhled obrysů.

Při rozdělování objektů, které obsahují přerušované čáry, šipky a zakončení, zachová možnost Převést na objekty lépe vzhled obrysu. Pokud si pro takové objekty zvolíte možnost Automaticky, aplikace CorelDRAW převede obrysy na objekty.

Nahoře: Obrys (v tomto případě přerušovaná čára se šipkami) byl po rozdělení převeden na objekty a zachoval si původní vzhled. Dole: Byla použita možnost Zachovat obrysy, výsledkem jsou dvě čáry s počátečními a koncovými šipkami.

Postup při rozdělení objektu Zp t nahoru

 

Na panelu vlastností klikněte na tlačítko Bézierův režim . Klikněte na místo, kde chcete začít rozdělovat objekt, přetáhněte ovládací úchyt na místo, kam chcete umístit další uzel, a klikněte. Pokračujte v klikání a přidejte do čáry další úsečkové segmenty. Chcete-li přidat zakřivený segment, ukažte na místo, kam chcete umístit uzel, a tažením vytvořte křivku. Chcete-li omezit změnu úhlu na kroky po 15 stupních, stiskněte a podržte kombinaci kláves Shift + Ctrl.
Na panelu vlastností zvolte ze seznamu Šířka řezu možnost Mezera nebo Překrytí. Zadejte hodnotu do pole Šířka.

*

Po rozdělení objektu pomocí nástroje Nůž, se nové objekty stanou objekty s křivkami.

Funkce popsané v nápovědě jsou k dispozici v plné verzi softwaru CorelDRAW Graphics Suite 2019. Některé funkce nemusí být v této verzi produktu k dispozici.


Napište nám
Byla vám tato stránka užitecná? Napište nám. (je vyžadováno připojení k Internetu.)