Narovnání rastrů

Postup při narovnávání obrázku


V dialogovém okně Narovnat obrázek můžete rychle provést korekci zkreslení objektivu a narovnat rastrové obrázky. Tato funkce je užitečná pro narovnávání fotografií, které byly pořízeny nebo naskenovány pod určitým úhlem nebo obsahují zkreslení objektivu.

Narovnat obrázek

Korekce zkreslení objektivu fotoaparátu

U fotografií, které obsahují zkreslení objektivu fotoaparátu, je vhodné začít korekcí zkreslení objektivu. Můžete provést korekci dvou typů zkreslení objektivu, která způsobují, že rovné čáry se na fotografiích jeví jako zakřivené: soudkovité zkreslení a vyduté zkreslení. Fotografie se soudkovitým zkreslením působí dojmem, jako by se je někdo snažil vytlačit směrem ven ze středu. Fotografie s vydutým zkreslením působí dojmem, jako by se je někdo snažil vtlačit směrem dovnitř do středu.

Otáčení a náhled

Dialogové okno Narovnat obrázek umožňuje otočit obrázek přesunutím jezdce, zadáním úhlu otočení nebo pomocí kláves se šipkami. Můžete zadat vlastní úhel otočení v rozmezí od -15 do 15 stupňů.

Pomocí okna náhledu můžete dynamicky zobrazovat náhled prováděných úprav. Pokud chcete před narovnáním změnit orientaci obrázku, můžete začít otočením obrázku 90 stupňů ve směru nebo 90 stupňů proti směru hodinových ručiček.

V okně náhledu se zobrazí mřížka, která vám při narovnávání obrázku pomůže. Pokud chcete provádět přesnější úpravy, můžete nastavit velikost buněk mřížky. Můžete také změnit barvu mřížky, aby byl kontrast mřížky vyšší v porovnání s barvami obrázku. Pokud chcete zobrazit náhled konečného výsledku bez mřížky, můžete mřížku skrýt. Navíc můžete obrázek v okně náhledu přibližovat a oddalovat nebo posouvat, abyste mohli výsledky lépe posoudit.

Oříznutí

Ve výchozím nastavení je narovnaný obrázek oříznut na oblast oříznutí, která se zobrazuje v okně náhledu. Výsledný obrázek má stejný poměr stran jako původní obrázek, má však menší rozměry. Pokud však chcete zachovat původní šířku a výšku obrázku, můžete po oříznutí obrázek převzorkovat.

Můžete také vytvořit obrázek pod požadovaným úhlem tak, že zakážete oříznutí a potom pomocí nástroje Oříznout oříznete obrázek v okně kresby.

Postup při narovnávání obrázku Zp t nahoru

 

V okně s výběrem barev Mřížka vyberte požadovanou barvu.
Pomocí nástroje Ruka přetáhněte obrázek tak, aby byl zarovnán s mřížkou.
Nástroj Ruka lze používat až po přiblížení obrázku.
Klikněte na tlačítko Otočit doleva nebo Otočit doprava .
Zaškrtněte políčko Mřížka nebo jeho zaškrtnutí zrušte.
Klikněte do pole Otočit obrázek a stiskněte klávesu Šipka nahoru nebo Šipka dolů.
Použijte nástroje Zvětšit nebo Zmenšit a klikněte do okna náhledu.
Klikněte na tlačítko Přizpůsobit zobrazení .

Funkce popsané v nápovědě jsou k dispozici v plné verzi softwaru CorelDRAW Graphics Suite 2019. Některé funkce nemusí být v této verzi produktu k dispozici.


Napište nám
Byla vám tato stránka užitecná? Napište nám. (je vyžadováno připojení k Internetu.)