Barevná hloubka

Barevná hloubka odkazuje na maximální počet barev, které může obrázek obsahovat. Barevná hloubka je určena bitovou hloubkou obrázku (počet binárních bitů definujících odstín nebo barvu jednotlivých pixelů v rastru). Například pixel s bitovou hloubkou 1 může mít dvě hodnoty: černou a bílou. Čím větší je bitová hloubka, tím více barev může obrázek obsahovat, a tím přesnější je reprezentace barev. Například 8bitový obrázek ve formátu GIF může obsahovat až 256 barev, ale 24bitový obrázek ve formátu JPEG může obsahovat přibližně 16 milionů barev.

Obrázky ve formátu RGB, stupních šedé a CMYK obvykle obsahují 8 bitů dat pro každý barevný kanál. To je důvodem uvádění obrázků v režimu RGB jako 24bitového obrázku RGB (8 bitů x 3 kanály), obrázku ve stupních šedé jako 8bitového obrázku ve stupních šedé (8 bitů × 1 kanál) a obrázku v režimu CMYK jako 32bitového obrázku CMYK (8 bitů × 4 kanály).

Bez ohledu na počet barev, které obrázek obsahuje, je obrázek zobrazený na obrazovce omezen na nejvyšší počet barev podporovaný monitorem, na kterém je zobrazován. Například na 8bitovém monitoru lze zobrazit pouze 256 barev z 24bitového obrázku.

Funkce popsané v nápovědě jsou k dispozici v plné verzi softwaru CorelDRAW Graphics Suite 2019. Některé funkce nemusí být v této verzi produktu k dispozici.


Napište nám
Byla vám tato stránka užitecná? Napište nám. (je vyžadováno připojení k Internetu.)