Barevné modely

Barevné modely poskytují přesnou metodu k definování barev. Všechny modely definují barvy prostřednictvím specifických složek barev. Při tvorbě grafiky lze vybírat z řady barevných modelů.

CMYK, barevný model

Barevný model CMYK, který se používá v tiskařském průmyslu, definuje barvy pomocí azurové (C – Cyan), purpurové (M – Magenta), žluté (Y – Yellow) a černé (K – black) barevné složky. Hodnoty těchto složek se udávají v procentech v rozsahu od 0 do 100.

V subtraktivních barevných modelech, jako je model CMYK, se barva (inkoust) nanáší na nějaký povrch, například na bílý papír. Barvivo pak „ubírá" na jasu předlohy. Je-li hodnota každé barevné složky (C, M, Y) 100, výsledkem je černá barva. Je-li hodnota všech barevných složek 0, na povrch se nenanese žádná barva, takže je vidět samotný povrch – v tomto případě bílý papír. Černá (K) byla do barevného modelu přidána z důvodu tisku, protože černé barvivo je barevně neutrální a tmavší než směs stejného množství azurové, purpurové a žluté. Tisk černým barvivem je ostřejší, zejména tiskneme-li text. Černý toner je navíc zpravidla levnější než tonery barevné.

Černá barva je výsledkem kombinace tří barev C, M a Y v nejvyšší intenzitě.

RGB, barevný model

Barevný model RGB pomocí červené (R – Red), zelené (G – Green) a modré (B – Blue) barevné složky definuje množství červeného, zeleného a modrého světla v určité barvě. Ve 24bitovém obrázku je každá složka vyjádřena pomocí čísla od 0 do 255. V obrázku s vyšším počtem bitů, například ve 48bitovém obrázku, je rozsah hodnot větší. Pomocí kombinace těchto složek se definuje jedna barva.

U aditivních barevných modelů, k nimž model RGB patří, vytváří barvu vyzařované světlo. Model RGB se proto používá v monitorech, kde se červené, modré a zelené světlo různě míchá a umožňuje tak reprodukci širokého spektra barev. Dojde-li ke zkombinování červeného, modrého a zeleného světla v maximálních intenzitách, lidské oko vnímá výslednou barvu jako bílou. Teoreticky vzato se stále jedná o červenou, zelenou a modrou barvu, obrazové body jsou však na monitoru tak blízko u sebe, že oko tyto tři barvy neodliší. Mají-li všechny složky hodnotu 0, což znamená nepřítomnost světla dané barvy, oko vnímá barvu jako černou.

Bílá barva je výsledkem kombinace tří barev R, G a B v nejvyšší intenzitě.

RGB je nejčastěji používaný barevný model, protože umožňuje reprezentovat a zobrazovat široký rozsah barev.

Barevný model HSB

Barevný model HSB používá jako složky pro definování barvy odstín (H – Hue), sytost (S – Saturation) a jas (B – Brightness). Model HSB se také někdy označuje jako HSV (složky jsou odstín, sytost a hodnota – Value). Složka Odstín popisuje barevný pigment a měří se ve stupních, které představují místo na standardním barevném kruhu. Červená barva má například hodnotu 0 stupňů, žlutá 60 stupňů, zelená 120 stupňů, azurová 180 stupňů, modrá 240 stupňů a purpurová 300 stupňů.

Sytost popisuje stupeň živosti nebo vybledlosti barvy. Hodnoty sytosti se pohybují v rozmezí 0 až 100 a udávají se v procentech (vyšší hodnota odpovídá živější barvě). Jas popisuje množství bílé v dané barvě. Stejně jako u sytosti se hodnoty jasu pohybují v rozmezí 0 až 100 a udávají se v procentech (vyšší hodnota odpovídá jasnější barvě).

Barevný model HSB

Barevný model Stupně šedé

Barevný model stupňů šedé definuje barvu jen pomocí jedné složky – světlosti, která se měří v hodnotách od 0 do 255. V barevném modelu RGB má každý stupeň šedé stejné hodnoty červené, zelené i modré složky. Převedením barevné fotografie do stupňů šedé vytvoříte černobílou fotografii.

Barevný model Stupně šedé

Funkce popsané v nápovědě jsou k dispozici v plné verzi softwaru CorelDRAW Graphics Suite 2019. Některé funkce nemusí být v této verzi produktu k dispozici.


Napište nám
Byla vám tato stránka užitecná? Napište nám. (je vyžadováno připojení k Internetu.)