Vodicí linky zarovnání

Postup při zapnutí nebo vypnutí vodicích linek zarovnání

Úprava nastavení vodicích linek zarovnání

Přidání vodicích linek zarovnání okrajů


Objekty lze na stránce kresby zarovnávat interaktivně pomocí vodicích linek zarovnání. Vodicí linky zarovnání jsou dočasné vodicí linky, které se zobrazí, když vytváříte, měníte velikost nebo přesouváte objekty vzhledem k sousedním objektům. Zatímco dynamické vodicí linky poskytují přesná měření k vytvoření technických výkresů, vodicí linky zarovnání jsou užitečné k rychlému a přesnému zarovnání textu nebo grafických prvků během rozvržení stránky.

Vodicí linky zarovnání pomáhají zarovnávat střed objektu se středem jiného objektu (střed na střed) nebo hranu objektu s hranou jiného objektu (hrana k hraně). Navíc můžete zarovnávat hranu objektu se středem jiného objektu (hrana k středu).

Vodicí linky zarovnání se zobrazí při přesouvání objektu.

Chcete-li objekt zarovnat ve zvolené vzdálenosti od hrany jiného objektu, můžete nastavit okraje vodicích linek zarovnání. Po zadání okrajů můžete vybrat, jak se zobrazí vodicí linky hrany: Mohou sledovat buď okraje, nebo jak okraje, tak i hrany objektu.

Vodicí linky zarovnání okrajů umožňují používat okraje odsazení, okraje vsazení nebo obojí. Vodorovné a svislé vodicí linky zarovnání okrajů mají samostatné ovládací prvky, takže můžete upravovat nastavení jedněch bez vlivu na ty druhé.

Můžete odsadit (vlevo) a vsadit (vpravo) linky zarovnání okrajů.

Vodicí linky zarovnání jsou ve výchozím nastavení vypnuty. Vodicí linky zarovnání můžete snadno povolovat a zakazovat nebo upravovat jejich výchozí nastavení, včetně barvy a stylu čáry. Můžete vybírat, zda se vodicí linky zarovnání zobrazí pro jednotlivé objekty ve skupině, nebo pro vymezující rámeček skupiny jako celku.

Funkce Inteligentní mezery umožňuje přesně uspořádat a umístit objekt vzhledem k jiným objektům na obrazovce a funkce Inteligentní kótování umožňuje intuitivně nastavit rozměry a otáčet objekt vzhledem k jiným objektům na obrazovce.

Funkce inteligentního kótování zobrazuje indikátory po natočení objektu do stejného úhlu (horní) nebo změně velikosti objektu na stejnou velikost jako nejbližší objekt (spodní).

Funkce inteligentních mezer zobrazuje indikátory, když je objekt ve stejné vzdálenosti od dvou objektů, mezi kterými leží (vlevo) nebo má stejné mezery jako nejbližší objekty na obrazovce (vpravo).

Postup při zapnutí nebo vypnutí vodicích linek zarovnání Zp t nahoru

*

Značka zaškrtnutí vedle příkazu Vodicí linky zarovnání označuje, že vodicí linky zarovnání jsou povoleny.

*

Vodicí linky můžete také povolit nebo zakázat kliknutím na tlačítko Vodicí linky zarovnání na panelu nástrojů Rozvržení. Chcete-li otevřít panel nástrojů Rozvržení, klikněte na položku Okno Panely nástrojů Rozvržení.

Vodicí linky zarovnání můžete také povolit stisknutím klávesové zkratky Shift + Alt + A.

Úprava nastavení vodicích linek zarovnání Zp t nahoru

 

Otevřete výběr Barva čáry a vyberte barvu.
Otevřete výběr Styl čáry a vyberte styl čáry.
Klikněte na tlačítko Okraje objektů .
Klikněte na tlačítko Středy objektů .
Klikněte na tlačítko Jednotlivé objekty ve skupině .
Ujistěte se, že je povoleno tlačítko Inteligentní mezery a přetahujte objekt, dokud se nezobrazí šipky ukazatele.
Ujistěte se, že je povoleno tlačítko Inteligentní mezery a přetahujte objekt mezi dva další objekty, dokud se nezobrazí šipky ukazatele.
Ujistěte se, že je povoleno tlačítko Inteligentní kótování a měňte velikost objektu, dokud se nezobrazí šipky ukazatele.
Ujistěte se, že je povoleno tlačítko Inteligentní kótování a otáčejte objekt, dokud se nezobrazí šipky ukazatele.

*

Přístup k většině ovládacích prvků vodicích linek zarovnání získáte na panelu nástrojů Rozvržení kliknutím na tlačítko Panel nástrojů rozvržení .

Přidání vodicích linek zarovnání okrajů Zp t nahoru

 

Zaškrtněte políčko Okraje. Není-li zaškrtávací políčko Okraje zobrazeno, klikněte na tlačítko šipky dole v části Vodicí linky zarovnání.
Otevřete výběr Barva čar okrajů a vyberte barvu.
Otevřete výběr Styl čar okrajů a vyberte styl čáry.
Zadejte hodnotu do pole Vodorovný okraj, klikněte na tlačítko Vodorovný okraj a vyberte jednu z následujících možností:
Zadejte hodnotu do pole Svislý okraj, klikněte na tlačítko Svislý okraj a vyberte jednu z následujících možností:
Klikněte na tlačítko Zamknout poměr .
Vypněte tlačítko Hrany objektů , Středy objektů , Inteligentní mezery a Inteligentní kótování .
Klikněte na tlačítko Vodorovný okraj a vyberte možnost Žádný vodorovný okraj .
Klikněte na tlačítko Svislý okraj a vyberte možnost Žádný svislý okraj .

Funkce popsané v nápovědě jsou k dispozici v plné verzi softwaru CorelDRAW Graphics Suite 2019. Některé funkce nemusí být v této verzi produktu k dispozici.


Napište nám
Byla vám tato stránka užitecná? Napište nám. (je vyžadováno připojení k Internetu.)