Typy uzlů

Postup při tvarování objektu s křivkami pomocí ostrých, hladkých a symetrických uzlů


Uzly na objektu s křivkami lze změnit na některý z následujících typů: ostré, hladké a symetrické. Ovládací úchyty jednotlivých typů uzlů se chovají různým způsobem.

Ostré uzly umožňují vytvořit v objektu s křivkami výrazné přechody, jako jsou rohy nebo ostré úhly. Ovládacími úchyty v ostrém uzlu lze pohybovat nezávisle na sobě. Úchyty mění pouze jednu čáru na každé straně uzlu.

Čáry procházející hladkými uzly mají tvar křivky a vytvářejí plynulý přechod mezi segmenty. Ovládací úchyty na hladkém uzlu jsou vždy naproti sobě, ale mohou být od uzlu různě vzdáleny.

Symetrické uzly jsou podobné hladkým uzlům. Uzly vytváří hladký přechod mezi segmenty a dále určují, že procházející čáry mají na obou stranách uzlu stejné zakřivení. Ovládací úchyty symetrických uzlů jsou přímo naproti sobě a ve stejné vzdálenosti od uzlu.

Každý typ uzlu se zobrazuje s jiným tvarem – hladké uzly jako kružnice, ostré uzly jako čtverce a symetrické uzly jako kosočtverce.

Postup při tvarování objektu s křivkami pomocí ostrých, hladkých a symetrických uzlů Zp t nahoru

*

Typ existujícího uzlu lze změnit použitím klávesových zkratek. Chcete-li změnit hladký uzel na ostrý nebo naopak, klikněte na požadovaný uzel pomocí nástroje Tvar a stiskněte klávesu C. Pokud chcete změnit symetrický uzel na hladký nebo naopak, klikněte na uzel pomocí nástroje Tvar a stiskněte klávesu S.

Funkce popsané v nápovědě jsou k dispozici v plné verzi softwaru CorelDRAW Graphics Suite 2019. Některé funkce nemusí být v této verzi produktu k dispozici.


Napište nám
Byla vám tato stránka užitecná? Napište nám. (je vyžadováno připojení k Internetu.)