Hromadný tisk

Postup při vytváření souboru zdroje dat pomocí aplikace CorelDRAW

Postup při vytváření zdroje dat pomocí textového editoru

Postup při importu souboru zdroje dat

Postup při importu souboru zdroje dat ODBC

Postup při vytváření dokumentu formuláře

Postup při hromadném tisku dokumentů

Postup při hromadném tisku a uložení dokumentu do nového souboru


CorelDRAW Aplikace umožňuje kombinovat text ze zdrojů dat s kresbami. Při hromadném tisku dokumentů můžete vytvořit několik různých kopií kresby. Pomocí dokumentů hromadného tisku můžete vytvářet personalizované dokumenty, jako jsou například seznamy adres, dotazníky a cílené marketingové dokumenty, kde každý vytištěný dokument obsahuje konkrétní informace ze záznamu ve zdroji dat, jako je například textový soubor nebo zdroj dat ODBC (soubor aplikace Microsoft Excel nebo Microsoft Access).

Při hromadném tisku dokumentů vytvoříte v aplikaci CorelDRAWformulář, který zkombinujete se zdrojem dat. Dokument formuláře definuje rozmístění dat a vzhled výsledného dokumentu hromadného tisku. Zdroj dat poskytuje data pro vytváření výsledných dokumentů při provedení hromadného tisku. Aplikace CorelDRAW podporuje následující soubory zdrojů dat: Soubory TXT (Text), soubory CSV (Comma Separated Values), soubory RTF (Rich Text Format) a soubory, které lze otevřít pomocí zdroje dat ODBC.

Dokument zdroje dat (1), dokument formuláře (2) a dokumenty hromadného tisku (3)

Vytváření souboru zdroje dat

Informace v souboru zdroje dat jsou uspořádány do polí a záznamů. Pole může obsahovat jeden nebo více znaků. Pole mohou obsahovat alfanumerická nebo pouze numerická data. Například záznam může obsahovat jméno, příjmení, adresu a další kontaktní informace. Každá položka v záznamu, jako například jméno, příjmení nebo adresa, je určena jako pole. Záznam může obsahovat jedno nebo více polí.

Můžete vytvořit nový nebo importovat stávající soubor zdroje dat. Pomocí aplikace CorelDRAW nebo textového editoru můžete vytvořit datový textový soubor. Data v souboru zdroje dat můžete upravovat kdykoliv.

Vytváření dokumentu formuláře

Vytváření dokumentů formuláře je podobné vytváření běžných kreseb. Do dokumentu formuláře však můžete vkládat pole hromadného tisku, které budou v okamžiku provedení hromadného tisku nahrazeny informacemi ze zdroje dat.

Přidružení dokumentu formuláře k souboru zdroje dat

Při použití aplikace CorelDRAW k vytvoření datového souboru nebo při importu existujícího datového souboru do aplikace CorelDRAW, je datový soubor přidružen k dokumentu formuláře. Přidružení je vždy uloženo spolu s dokumentem a nelze je změnit.

Provedení hromadného tisku

CorelDRAW Aplikace poskytuje různé možnosti výstupu pro hromadný tisk dokumentů. Můžete jej uložit do nového dokumentu nebo provést hromadný tisk dokumentů. Při hromadném tisku dokumentů dojde ke sloučení dokumentu formuláře se souborem zdroje dat. Při uložení hromadného tisku dokumentů do nového souboru sloučí aplikace dokument formuláře se souborem zdroje dat v novém souboru aplikace CorelDRAW. Tento soubor slouží k náhledu finálního výstupu a provedení menších úprav před tiskem. Chcete-li provést větší změny, jako například přidání nebo přemístění polí hromadného tisku nebo přidání nových záznamů, je nutné tak učinit v dokumentu formuláře.

Postup při vytváření souboru zdroje dat pomocí aplikace CorelDRAW Zp t nahoru

 

Zadejte číslo záznamu do pole Přejít na záznam a klikněte na příkaz Přejít na záznam.

*

V aplikaci CorelDRAW jsou k dispozici různé formáty čísel. Například formát X.0 reprezentuje hodnotu 1 jako 1.0; formát 00X reprezentuje hodnotu 1 jako 001.

Postup při vytváření zdroje dat pomocí textového editoru Zp t nahoru

*

Zpětná lomítka slouží jako značky, které oddělují začátek a konec polí hromadného tisku. Nelze je tedy v polích použít jako data.

Data v polích musí končit znakem. Prázdná místa nebo zalomení řádků před zpětnými lomítky brání úspěšnému dokončení hromadného tisku.

Postup při importu souboru zdroje dat Zp t nahoru
Postup při importu souboru zdroje dat ODBC Zp t nahoru
Postup při vytváření dokumentu formuláře Zp t nahoru
Postup při hromadném tisku dokumentů Zp t nahoru
Postup při hromadném tisku a uložení dokumentu do nového souboru Zp t nahoru

*

Hromadný tisk a uložení dokumentu do nového souboru provedete kliknutím na tlačítko Sloučit do nového dokumentu na panelu nástrojů Hromadný tisk.

Funkce popsané v nápovědě jsou k dispozici v plné verzi softwaru CorelDRAW Graphics Suite 2019. Některé funkce nemusí být v této verzi produktu k dispozici.


Napište nám
Byla vám tato stránka užitecná? Napište nám. (je vyžadováno připojení k Internetu.)