Použití souborů RAW

Nezpracované soubory RAW obsahují data obrázků zachycená obrazovým snímačem digitálního fotoaparátu. Tyto soubory se nazývají nezpracované proto, že na rozdíl od souborů ve formátu JPEG a TIFF neprošly zpracováním uvnitř fotoaparátu a je nutné je upravit a připravit k tisku v aplikaci pro úpravu obrázků.

Soubory RAW umožňují řídit zpracování dat obrázku, aniž by fotoaparát prováděl automatické úpravy barev a konverze. Můžete upravit vyvážení bílé, tonální rozsah, kontrast, sytost barev a ostrost souboru RAW beze ztráty jeho kvality. Dále můžete soubory RAW kdykoliv znovu zpracovat do požadovaného tvaru, neboť původní data jsou stále k dispozici. V tomto směru lze soubory RAW z fotoaparátu přirovnat k exponovanému, ale nevyvolanému filmu, který lze však vyvolávat znovu a znovu.

Chcete-li využít možností souborů RAW, je nutné nastavit fotoaparát k ukládání souborů do formátu RAW. Aplikace CorelDRAW umožňuje importovat soubory RAW z podporovaných modelů fotoaparátů. Podporované modely fotoaparátů:

Dále je nyní podporován ztrátový formát souborů DNG (Digital Negative) společnosti Adobe a formát Flexframe 3f společnosti Imacon.

Další informace o podporovaných fotoaparátech naleznete v databázi Corel Knowledge Base.

Funkce popsané v nápovědě jsou k dispozici v plné verzi softwaru CorelDRAW Graphics Suite 2019. Některé funkce nemusí být v této verzi produktu k dispozici.


Napište nám
Byla vám tato stránka užitecná? Napište nám. (je vyžadováno připojení k Internetu.)