Paleta dokumentu

Postup při deaktivaci automatického přidávání barev do palety dokumentu

Postup při ručním přidávání barev do palety dokumentu

Postup při přidávání barev z existující kresby do palety dokumentu

Postup při odstranění barvy z palety dokumentu

Postup při obnovení palety dokumentu

Postup při skrytí palety dokumentu


Při otevření nové kresby se v levém dolním rohu okna kresby zobrazí ukotvená prázdná paleta barev s názvem Paleta dokumentu. Při každém použití určité barvy v kresbě je daná barva automaticky přidána do palety dokumentu. Pokud však chcete pokaždé sami zvolit, které barvy mají být do palety dokumentu přidány, můžete automatické aktualizace zakázat a přidávat barvy ručně.

Barvy lze přidávat z určité palety barev, z externího obrázku, okna s výběrem barev nebo dialogového okna souvisejícího s barvami, například z dialogového okna Jednotná výplň. Dále lze přidávat barvy z importovaného obrázku nebo objektu.

Barvy můžete přidat přetažením rastru do palety dokumentu.

Když otevřete dokumenty, které byly vytvořeny v aplikaci CorelDRAW X4 nebo její starší verzi, přidají se do palety dokumentu pouze vlastní přímé barvy a maximálně 100 zděděných stylů barev. Zděděné styly se přidají do palety jako běžné barvy.

Z palety dokumentu můžete odstranit všechny nežádoucí nebo nepoužívané barvy, a to jednotlivě nebo prostřednictvím obnovení palety, při němž budou najednou odebrány všechny nepoužívané barvy. Z existující kresby lze do palety dokumentu přidat také všechny barvy.

Paleta dokumentu se automaticky ukládá s daným dokumentem. Pokud přejmenujete soubor CDR na soubor ZIP, bude paleta dokumentu (DocumentPalette.xml) zahrnuta do balíku ZIP.

Postup při deaktivaci automatického přidávání barev do palety dokumentu Zp t nahoru

*

Automatické přidávání barev lze deaktivovat také kliknutím na příkaz Nástroje Možnosti Přizpůsobení, Paleta barev v levém podokně zobrazeného dialogového okna a zrušením zaškrtnutí políčka Automaticky aktualizovat paletu dokumentu.

Automatické přidávání barev lze deaktivovat také kliknutím na příkaz CorelDRAW Předvolby Přizpůsobení, Paleta barev v levém podokně zobrazeného dialogového okna a zrušením zaškrtnutí políčka Automaticky aktualizovat paletu dokumentu.

Postup při ručním přidávání barev do palety dokumentu Zp t nahoru

 

Na paletě dokumentu klikněte na nástroj Kapátko a klikněte na požadovanou barvu v obrázku.
Na paletě dokumentu klikněte na tlačítko Kapátko , podržte klávesu Ctrl a opakovaným kliknutím na obrázek přidejte požadované barvy.
V dialogovém okně klikněte na vzorek barvy, klikněte na šipku vedle možnosti Přidat do palety, vyberte položku Paleta dokumentu a klikněte na možnost Přidat do palety.

*

Při přetahování většiny vektorových objektů budou do palety přidány všechny barvy objektu. Při přetahování rastru můžete určit počet barev, které chcete přidat do palety. Pokud objekt obsahuje přechodovou výplň, texturovou výplň nebo vzorovou výplň, jsou podporovány pouze barvy definované při vytváření výplně. Barvy z postscriptových výplní nejsou podporovány.

Ve výchozím nastavení je paleta dokumentu ukotvena nad stavovým řádkem v dolní části okna aplikace.

Postup při přidávání barev z existující kresby do palety dokumentu Zp t nahoru

*

Byla-li kresba vytvořena ve starší verzi aplikace CorelDRAW a obsahuje vlastní přímé barvy, tyto barvy se zobrazí v paletě dokumentu.

*

Pokud máte dokument s vektorovými obrázky i rastry a chcete přidat pouze barvy z vektorových obrázků, zadejte do dialogového okna Přidat barvy z rastru hodnotu 0.

Postup při odstranění barvy z palety dokumentu Zp t nahoru

*

Také můžete z palety dokumentu odstranit všechny barvy, které již nepoužíváte, kliknutím na tlačítko plovoucí nabídky , výběrem položky Paleta a kliknutím na položku Obnovit paletu.

Postup při obnovení palety dokumentu Zp t nahoru
Postup při skrytí palety dokumentu Zp t nahoru

*

Skrytím palety dokumentu nedojde k deaktivaci automatického přidávání barev.

Funkce popsané v nápovědě jsou k dispozici v plné verzi softwaru CorelDRAW Graphics Suite 2019. Některé funkce nemusí být v této verzi produktu k dispozici.


Napište nám
Byla vám tato stránka užitecná? Napište nám. (je vyžadováno připojení k Internetu.)