Sloučení a průnik objektů

Postup při slučování objektů

Postup při průniku objektů

Postup při průniku více objektů


Operacemi sloučení a průniku objektů lze vytvářet nepravidelné tvary. Sloučit nebo protnout lze prakticky všechny objekty včetně klonů, objektů na jiných vrstvách a jednotlivých objektů s protínajícími se čarami. Sloučit nebo protnout však nelze odstavcový text, kótovací čáry nebo předlohy klonů.

Sloučením objektů vytvoříte jeden objekt s jediným obrysem. Nový objekt používá jako obrys obvod sloučených objektů a přejme vlastnosti vyplnění a obrysu cílového objektu. Všechny protínající se čáry jsou odstraněny.

Objekty lze sloučit bez ohledu na to, zda se navzájem překrývají. Pokud sloučíte objekty, které se nepřekrývají, vytvoříte sloučenou skupinu, která se bude chovat jako jeden objekt. V obou případech bude mít sloučený objekt atributy výplně a obrysu cílového objektu.

Jeden objekt lze sloučit s protínajícími se čarami, takže se objekt rozdělí do několika podosnov. Vzhled objektu však zůstane stejný.

Sloučením listů s jablkem vznikne jeden obrys objektu.

Průnik vytvoří objekt z oblasti, kde dochází k průniku dvou nebo více objektů. Nový objekt může mít jednoduchý nebo složitý tvar – záleží na protínaných tvarech. Atributy výplně nebo obrysu objektu závisí na objektu, který definujete jako cílový objekt.

Postup při slučování objektů Zp t nahoru

*

Nový objekt má vlastnosti výplně a obrysu cílového objektu.

*

Objekty lze také sloučit tak, že ohraničíte zdrojový a cílový objekt a kliknete na tlačítko Sloučit na panelu vlastností.

Postup při průniku objektů Zp t nahoru

*

Nový objekt, který je vytvořen z překrývajících se oblastí zdrojového a cílového objektu, má vlastnosti výplně a obrysu cílového objektu.

*

Průnik objektů lze také vytvořit tak, že ohraničíte zdrojový a cílový objekt a kliknete na tlačítko Průnik na panelu vlastností.

Postup při průniku více objektů Zp t nahoru

*

Průnik objektů lze také vytvořit tak, že obrysem ohraničíte zdrojové a cílové objekty a kliknete na tlačítko Průnik na panelu vlastností.

Funkce popsané v nápovědě jsou k dispozici v plné verzi softwaru CorelDRAW Graphics Suite 2019. Některé funkce nemusí být v této verzi produktu k dispozici.


Napište nám
Byla vám tato stránka užitecná? Napište nám. (je vyžadováno připojení k Internetu.)