Funkce OpenType

Použití funkce OpenType na text

Povolení indikátoru funkce OpenType na obrazovce


Aplikace CorelDRAW podporuje písma OpenType, takže můžete využívat výhody jejich pokročilých typografických vlastností. Funkce OpenType umožňují vybrat alternativní vzhled pro jednotlivé znaky (známé také jako glyfy) nebo posloupnosti znaků. Můžete například vybrat alternativní glyfy pro čísla, zlomky nebo sady ligatur.

Přístup k příkazům a možnostem OpenType získáte v oblasti Znak ukotvitelného panelu Vlastnosti. Povolením možnosti Interaktivní OpenType můžete také nechat aplikaci CorelDRAW, aby vás vyzvala, které funkce OpenType můžete použít. Pokud vyberete text, zobrazí se pod textem v případě, že je dostupná funkce OpenType šipka ukazatele. Můžete kliknout na ukazatel a zpřístupnit seznam nejoblíbenějších funkcí OpenType, které jsou dostupné u vybraného textu.

Kliknutím na šipku ukazatele pro Interaktivní OpenType (1) rozbalíte seznam nejoblíbenějších funkcí OpenType, které jsou dostupné pro vybraný text.

Specifikace písma OpenType byla vytvořena společně společnostmi Adobe a Microsoft. Díky základům ze systému Unicode rozšiřují písma OpenType možnosti starších technologií písem. Nejvýraznější výhody písem OpenType jsou:

Funkce OpenType

Následující tabulka popisuje funkce OpenType, které můžete použít v aplikaci CorelDRAW za předpokladu, že je funkce obsažena v písmu.

Aplikace CorelDRAW navíc poskytuje syntetizované verze některých funkcí OpenType velkých písmen a umístění. V případě, že písmo některou funkci (například Kapitálky) nepodporuje, vytvoří aplikace CorelDRAW vlastní verzi glyfu změnou měřítka písma.

 

Kapitálky

Horní index

Viz příklady níže

Viz příklady níže

Není k dispozici

Zobrazuje řadová čísla pomocí čísla a přípony v horním indexu. Například můžete zobrazit anglicky „první" jako 1st nebo „druhý" jako 2nd. Tuto funkci použijte pouze na text, který chcete zobrazit jako řadové číslo.

Není k dispozici

Není k dispozici

Není k dispozici

Není k dispozici

Není k dispozici

Není k dispozici

Použití funkce OpenType na text Zp t nahoru

*

Některá písma OpenType mohou vypadat, jako že podporují funkce, které nepodporují.

Povolení indikátoru funkce OpenType na obrazovce Zp t nahoru

 

Klikněte na šipku dolů pod textem v okně dokumentu.

Funkce popsané v nápovědě jsou k dispozici v plné verzi softwaru CorelDRAW Graphics Suite 2019. Některé funkce nemusí být v této verzi produktu k dispozici.


Napište nám
Byla vám tato stránka užitecná? Napište nám. (je vyžadováno připojení k Internetu.)