Práce s jazyky

Postup při přiřazení jazyka textu


Kresba může obsahovat text, který se mění pro různé jazyky. Pokud je například výchozím jazykem operačního systému angličtina a máte dále nainstalovaný jazykový modul čeština, můžete pomocí jazykových nástrojů zkontrolovat pravopis a gramatiku českého i anglického textu. Když spustíte kontrolu pravopisu, gramatiky nebo nástroj Tezaurus, aplikace CorelDRAW zkontroluje slova, fráze a věty podle přiřazeného jazyka.Tato funkce zabraňuje, aby byla slova z cizích jazyků označena jako chybná. Jazykové nástroje se používají stejným způsobem, jako by veškerý text byl pouze v jediném jazyku. Můžete zkontrolovat pravopis nebo gramatiku datumů, času, symbolů měn, textu nebo vyhledat slovo v jiném jazyce.

Pokud je k dispozici více jazykových modulů, můžete si vybrat ze seznamu a nastavit výchozí jazyk Jazykových nástrojů.

Můžete kontrolovat pravidla formátování jiného jazyka. Nástroj pro kontrolu pravopisu může například naformátovat všechna kalendářní data v kresbě podle českých pravidel (například „12. dubna 2005").

Řada těchto jazyků podporuje dělení slov. Při dělení slov dochází k rozdělení slov, které přesahují konec řádku, a nedochází tedy k přesouvání celých slov na další řádky. Tím se zmenšují rozdíly v délce řádků na pravém okraji textu.

Dále můžete zadat, které uvozovky budou použity pro jednotlivé jazyky. Další informace naleznete v tématu Postup při přizpůsobení uvozovek pro různé jazyky.

Postup při přiřazení jazyka textu Zp t nahoru

*

Jazyk lze přiřadit vybraným slovům, větám nebo odstavcům.

Jazykové nástroje pro jazyk vybraný v dialogovém okně Jazyk textu lze používat pouze v případě, že je instalovaný modul pro daný jazyk.

*

Chcete-li zkontrolovat, jaký jazyk je textu přiřazený, vyberte text a podívejte se na třípísmenný kód jazyka uvedený ve stavovém řádku.

Funkce popsané v nápovědě jsou k dispozici v plné verzi softwaru CorelDRAW Graphics Suite 2019. Některé funkce nemusí být v této verzi produktu k dispozici.


Napište nám
Byla vám tato stránka užitecná? Napište nám. (je vyžadováno připojení k Internetu.)