Rychlé odkazy na postupy na této stránce:

Kreslení elips, kruhů, oblouků a výsečí

Elipsu nebo kruh můžete nakreslit diagonálním přetažením pomocí nástroje Elipsa nebo lze elipsu nakreslit pomocí nástroje Elipsa se 3 body, kdy zadáváte její šířku a výšku. Nástroj Elipsa se 3 body umožňuje rychle vytvořit elipsu pod libovolným úhlem, a tím odstraňuje nutnost ji po vytvoření otočit.

Pomocí nástroje Elipsa můžete nakreslit nový oblouk nebo výseč, nebo můžete nakreslit elipsu nebo kruh a poté je změnit na oblouk nebo výseč. Můžete také měnit výchozí vlastnosti nových objektů, které jste nakreslili pomocí nástroje Elipsa. Můžete například nastavit výchozí vlastnosti tak, aby všechny nové tvary, které nakreslíte, byly oblouky nebo výseče.

Pomocí nástroje Elipsa se 3 body lze nakreslit elipsu tak, že nejprve nakreslíte její středovou osu a poté nakreslíte její výšku. Tento způsob vám umožňuje nakreslit elipsu pod libovolným úhlem.

Postup při kreslení elipsy nebo kruhu diagonálním přetažením Zp t nahoru

 

V okně nástrojů klikněte na nástroj Elipsa . Táhněte kurzorem v okně kresby, dokud nebude mít elipsa požadovaný tvar.
V okně nástrojů klikněte na nástroj Elipsa . Stiskněte a podržte klávesu Ctrl a táhněte kurzorem v okně kresby, dokud nebude mít kruh požadovanou velikost.

*

Elipsu nebo kružnici můžete nakreslit od středu podržením klávesy Shift při tažení.

Postup při kreslení elipsy zadáním šířky a výšky Zp t nahoru
Postup při kreslení oblouku nebo výseče Zp t nahoru

 

V okně nástrojů klikněte na nástroj Elipsa . Klikněte na tlačítko Oblouk na panelu vlastností. Táhněte kurzorem v okně kresby, dokud nebude mít oblouk požadovaný tvar.
V okně nástrojů klikněte na nástroj Elipsa . Klikněte na tlačítko Výseč na panelu vlastností. Táhněte kurzorem v okně kresby, dokud nebude mít výseč požadovaný tvar.

*

Chcete-li nakreslit oblouk, musí mít elipsa nebo kruh obrys.

*

Můžete změnit směr vybraného oblouku nebo výseče kliknutím na tlačítko Změnit směr na panelu vlastností.

Pohyb uzlu můžete omezit na násobky 15 stupňů tím, že při tažení myší podržíte stisknutou klávesu Ctrl

Pomocí nástroje Tvar vytvoříte tvar výseče tažením uzlu elipsy (vlevo) dovnitř elipsy (uprostřed). Chcete-li vytvořit oblouk, přetáhněte uzel mimo elipsu (vpravo).

Postup při změně výchozích vlastností nových objektů nakreslených pomocí nástroje Elipsa Zp t nahoru

Zkušební, akademická a OEM verze neobsahují všechny součásti. Mezi součásti, které nejsou k dispozici, mohou patřit aplikace a funkce společnosti Corel, pomůcky třetích stran a soubory s dodatečným obsahem.


Napište nám
Byla vám tato stránka užitecná? Napište nám. (je vyžadováno připojení k Internetu.)

Copyright 2017 Corel Corporation. Všechna práva vyhrazena.