Rychlé odkazy na postupy na této stránce:

Tvarování objektů pomocí obálek

Aplikace CorelDRAW umožňuje tvarovat objekty včetně čar, řetězcového textu a rámečků odstavcového textu tím, že jsou na ně uplatněny obálky. Obálky tvoří řada uzlů, kterými lze pohybovat a tvarovat obálku. Výsledkem je změna tvaru objektu. Můžete použít základní obálku, která odpovídá tvaru objektu, nebo můžete použít předvolenou obálku. Po uplatnění obálky můžete další úpravou nebo přidáním nové obálky pokračovat ve změně tvaru objektu. V aplikaci CorelDRAW lze také obálky kopírovat a odstranit.

Obálku je možné upravovat přidáním nebo přesunutím uzlů obálky. Přidáním uzlů získáte větší kontrolu nad tvarem objektu, který je obsažený v obálce. Aplikace CorelDRAW také umožňuje odstranit uzly, přesunout současně několik uzlů, změnit typ uzlu a změnit segment obálky na úsečkový nebo křivkový. Další informace o jednotlivých typech uzlů naleznete v tématu Použití objektů s křivkami.

Změnou mapovacího režimu obálky můžete také určit, jak bude obálka odpovídat objektu. Objekt můžete například roztáhnout podle základních rozměrů obálky a pak jej použitím vodorovného mapovacího režimu vodorovně komprimovat, takže bude odpovídat tvaru obálky.

Postup při použití obálky Zp t nahoru

 

Klikněte na tlačítko Přidat předvolbu na panelu vlastností a klikněte na tvar obálky.
Klikněte na tlačítko Přidat novou obálku na panelu vlastností a tažením uzlů upravte tvar obálky.
Klikněte na příkaz Efekty Vymazat obálku.

*

Obálku můžete také použít pomocí ukotvitelného panelu Obálka (Efekty Obálka).

Chcete-li zabránit, aby se rovné čáry objektu zakřivily, povolte na panelu vlastností tlačítko Zachovat úsečky .

Postup při kopírování obálky Zp t nahoru

*

Obálku lze také zkopírovat tím, že vyberete objekt, kliknete na tlačítko Kopírovat vlastnosti obálky na panelu vlastností a vyberete objekt s obálkou, kterou chcete zkopírovat.

Obálku lze také zkopírovat pomocí nástroje Kapátko . Další informace naleznete v tématu Postup při kopírování efektů z jednoho objektu do druhého.

Postup při úpravě uzlů a segmentů obálky Zp t nahoru

 

Klikněte na tlačítko Režim bez omezení na panelu vlastností, pomocí výběrového obrysu vyberte uzly, které chcete posunout, a přetáhněte libovolný uzel na nové místo.
Na panelu vlastností vyberte položku Obdélníkový v seznamu Režim výběru a táhněte kolem uzlů, které chcete vybrat.
Na panelu vlastností vyberte položku Ruční režim v seznamu Režim výběru a pak táhněte myší kolem uzlů, které chcete vybrat.
Stiskněte klávesu Ctrl, vyberte dva protilehlé uzly a přetáhněte je na nové místo.
Na panelu vlastností klikněte na tlačítko Režim jednoho oblouku nebo Režim dvou oblouků tak, aby se tlačítko zobrazilo vyvýšené, stiskněte klávesu Shift a přetáhněte jeden z uzlů na nové místo.
Klikněte na tlačítko Režim bez omezení na panelu vlastností tak, aby se tlačítko zobrazilo stisknuté, a pak klikněte na tlačítko Ostrý uzel , Hladký uzel nebo Symetrický uzel .
Na panelu vlastností klikněte na tlačítko Režim bez omezení tak, aby se zobrazilo stisknuté, a pak klikněte na tlačítko Převést na úsečku nebo Převést na křivku .
Postup při změně mapovacího režimu Zp t nahoru

*

Po použití obálky nelze změnit mapovací režim pro rámečky odstavcového textu.

Zkušební, akademická a OEM verze neobsahují všechny součásti. Mezi součásti, které nejsou k dispozici, mohou patřit aplikace a funkce společnosti Corel, pomůcky třetích stran a soubory s dodatečným obsahem.


Napište nám
Byla vám tato stránka užitecná? Napište nám. (je vyžadováno připojení k Internetu.)

Copyright 2017 Corel Corporation. Všechna práva vyhrazena.