Rychlé odkazy na postupy na této stránce:

Ukládání kreseb

Kresby se standardně ukládají do souboru formátu aplikace CorelDRAW (CDR) a jsou kompatibilní s poslední verzí aplikace. Kresbu můžete také uložit ve formátu, který je kompatibilní s předchozí verzí sady CorelDRAW Graphics Suite, a zadat možnosti uložení. Tyto možnosti jsou užitečné, jestliže soubor obsahuje nové funkce textu, výplní, obrysů a průhlednosti, které nejsou podporovány v dřívějších verzích.

Kresbu lze uložit také do souborů jiných formátů vektorové grafiky. Pokud chcete kresbu použít v jiné aplikaci, musíte ji uložit ve formátu souboru, který je touto aplikací podporován. Informace o uložení souborů do jiných formátů naleznete v tématu Export souborů.

V aplikaci lze snadno rozpoznat, zda jsou v kresbě neuložené změny, protože tyto změny jsou signalizovány hvězdičkou za názvem souboru. Hvězdička se zobrazuje na různých místech, kde se název souboru vyskytuje – v nabídce Okna, v záhlaví a na kartě dokumentu.

Hvězdička za názvem souboru signalizuje, že soubor LoremIpsum_1.cdr obsahuje neuložené změny. Soubor LoremIpsum_2.cdr žádné neuložené změny neobsahuje.

Při ukládání kresby můžete vložit použitá písma, a tím usnadnit sdílení souboru. Ve výchozím nastavení aplikace CorelDRAW vloží všechna použitá písma, s výjimkou asijských písem a písem, která nemají oprávnění k vkládání. Další informace naleznete v tématu Správa písem.

Při ukládání kresby umožňuje aplikace CorelDRAW přidání referenčních informací, aby bylo kresby později možné nalézt a uspořádat. Můžete připojit značky (vlastnosti), jako například název, předmět či hodnocení.

Můžete také uložit vybrané objekty v kresbě. V případě rozsáhlých kreseb může uložení pouze vybraných objektů zmenšit velikost souboru a následně zkrátit dobu, která je zapotřebí k načtení kresby.

Při ukládání souboru můžete pomocí pokročilých možností řídit, jakým způsobem jsou s kresbou uloženy rastry, textury a vektorové efekty (například přechody nebo vysunutí).

Kresbu lze také uložit jako šablonu a následně vytvářet kresby se stejnými vlastnostmi. Další informace o ukládání kresby jako šablony naleznete v tématu Práce se šablonami.

Postup při ukládání kresby Zp t nahoru

 

Zaškrtněte políčko Pouze vybrané.

*

Pokud používáte zkušební verzi aplikace CorelDRAW s vypršelou platností, nebude možnost ukládání kreseb dostupná.

Uložení kresby ve formátu předchozí verze aplikace CorelDRAW může mít za následek ztrátu určitých efektů, které nebyly k dispozici v předchozí verzi aplikace.

*

Kresbu můžete také uložit kliknutím na příkaz Soubor Uložit.

Kresbu lze také uložit kliknutím na tlačítko Uložit na panelu nástrojů Standardní.

Postup při použití dalších možností uložení Zp t nahoru

*

Volba uložení textur, přechodů a vysunutí se souborem zvětší velikost souboru, ale urychlí otevření a uložení kresby. Pravidlo platí i obráceně – volba pro vykreslení textu, přechodů a vysunutí při otevření uložené kresby zmenší velikost souboru, ale prodlouží dobu potřebnou pro uložení nebo otevření kresby.

Uložení kresby, která je kompatibilní se starší verzí aplikace CorelDRAW Zp t nahoru

 

Klikněte na příkaz Nástroje Možnosti. V seznamu kategorií Pracovní plocha klikněte na tlačítko Uložit a povolte jednu z následujících možností:
Klikněte na příkaz Nástroje Možnosti. V seznamu kategorií Pracovní plocha klikněte na položku Uložit a zrušte zaškrtnutí políčka Zeptat se při ukládání.

Zkušební, akademická a OEM verze neobsahují všechny součásti. Mezi součásti, které nejsou k dispozici, mohou patřit aplikace a funkce společnosti Corel, pomůcky třetích stran a soubory s dodatečným obsahem.


Napište nám
Byla vám tato stránka užitecná? Napište nám. (je vyžadováno připojení k Internetu.)

Copyright 2018 Corel Corporation. Všechna práva vyhrazena.