Slovníček

V této části naleznete vysvětlení běžných výrazů.

glyf (typografický)

Typografický glyf je specifický obrázek představující znak nebo část znaku. Glyfy jsou definovány vzhledem a znaky významem.

kolekce

Výběr písem, které mohou být umístěny v jedné nebo více složkách. Správce písma Corel umožňuje přidávat písma do výchozí složky Oblíbené a také vytvářet, pojmenovávat, vyplňovat a odstraňovat kolekce.

Písma OpenType

Písma s pokročilými typografickými vlastnostmi umožňující vybrat alternativní vzhled pro jednotlivé znaky (známé také jako glyfy) nebo posloupnosti znaků. Můžete například vybrat alternativní glyfy pro čísla, zlomky nebo sady ligatur.

Specifikace písma OpenType byla vytvořena společně společnostmi Adobe a Microsoft. Díky základům ze systému Unicode rozšiřují písma OpenType možnosti starších technologií písem, a nabízí tak podporu mezi platformami (Windows a Mac OS), rozšířené sady znaků, spolupráce s písmy typu 1 (PostScript) a písmy TrueType, podporu omezení pro větší glyfy (64 kB) a další výhody.

písmo

Sada glyfů sdílejících vzhled (řez) a styl (např. kurzíva), duktus (např. tučné) a mezery (např. úzké). Například řez Times New Roman je dostupný v několika písmech včetně Times New Roman Bold, Times New Roman Bold Italic a Times New Roman Regular.

řez písma

Řez písma (nebo sada písem) je sada jednoho nebo více písem stejného vzhledu. Příkladem řezu písma jsou písma Times New Roman, Arial a Courier.

sada písem

Sada písem sdílejících jeden celkový vzhled, ale lišících se stylem, duktem, mezerami a dalšími vlastnostmi.

znaková stránka

Znaková stránka je tabulka, která v systému DOS nebo operačním systému Windows definuje přiřazení znaků ASCII nebo ANSI pro reprezentaci textů v počítači. V různých jazycích se používají různé znakové sady. Pro zobrazování zděděného textu slouží znakové stránky nevyužívající systém Unicode.

 

Zkušební, akademická a OEM verze neobsahují všechny součásti. Mezi součásti, které nejsou k dispozici, mohou patřit aplikace a funkce společnosti Corel, pomůcky třetích stran a soubory s dodatečným obsahem.


Napište nám
Byla vám tato stránka užitecná? Napište nám. (je vyžadováno připojení k Internetu.)

Copyright 2018 Corel Corporation. Všechna práva vyhrazena.