Rychlé odkazy na postupy na této stránce:

Používání výplní s rastrovým vzorem

Rastrové výplně jsou rastry (též nazývané bitmapy), které lze použít k vyplnění objektu nebo obrázku. Určitou oblast můžete vyplnit jediným rastrem. Můžete však také vytvořit dlaždice neboli opakovaně použít menší rastr na větší plochu, na které tak vznikne souvislý vzor.

Pro výplně se nejlépe hodí jednodušší rastry, protože složité rastry mají vysoké nároky na paměť a zpomalují zobrazování. Složitost rastru je dána jeho velikostí, rozlišením a bitovou hloubkou.

Aplikace Corel PHOTO-PAINT 2017 poskytuje kolekci rastrových vzorů, ke kterým máte přístup. Můžete procházet dostupné vzory nebo vyhledávat vzory prostřednictvím klíčových slov, označovat své oblíbené vzory, hlasovat pro vzory, které se vám líbí, a kopírovat vzory z Výměny obsahu do své osobní knihovny. Další informace naleznete v tématu „Správa výplní a průhledností" na straně 103.

Rastrové vzory můžete upravovat podle svých potřeb. Rastrový vzor můžete například zkosit, otáčet nebo zrcadlit. Můžete také vytvářet vlastní vzory z importovaných souborů.

Po vytvoření můžete nový vzor uložit pro budoucí použití nebo jej sdílet s ostatními uživateli ve Výměně obsahu. Další informace naleznete v tématu „Ukládání a sdílení výplní a průhledností" na straně 106.

Rastrové vzory vytvořené v aplikaci Patterns určené pro systém iOS, která převádí fotografie na rastrové vzory, lze otevřít v aplikaci Corel PHOTO-PAINT. Efekty rastrového vzoru, které jsou dostupné v aplikaci Patterns i aplikaci Corel PHOTO-PAINT, umožňují vytvářet souvislé vzory a upravovat parametry vzorů, například konfiguraci pixelů podél okraje dlaždice nebo jas, svítivost a barevný kontrast vzoru.

Pomocí rastrových výplní lze vytvářet zajímavá pozadí a textury.

Postup při použití výplně s rastrovým vzorem Zp t nahoru

*

Režimy sloučení určují způsob, jakým se barva popředí nebo výplně prolíná s podkladovou barvou obrázku. Pro specifické účely lze nastavit jiný než výchozí režim sloučení (Normální). Další informace o režimech sloučení najdete v části Vysvětlení režimů sloučení.

Postup při změně výplně s rastrovým vzorem Zp t nahoru

 

Klikněte na tlačítko Zrcadlit dlaždice vodorovně nebo Zrcadlit dlaždice svisle .
Klikněte na tlačítko Radiální nebo Lineární v oblasti Hladké a posuňte jezdec.
Zaškrtněte políčko Shoda okrajů a posuňte jezdec.
Zaškrtněte políčko Jas a posuňte jezdec.
Zaškrtněte políčko Svítivost a posuňte jezdec.
Zaškrtněte políčko Barva a posuňte jezdec.
Do polí Šířka výplně a Výška výplně zadejte požadované hodnoty.
Do polí X a Y zadejte hodnoty.
Klikněte na tlačítko Odsazení řádku nebo Odsazení sloupce a zadejte hodnotu do pole % z dlaždice.
Postup při vytváření rastrové vzorové výplně z importovaného obrázku Zp t nahoru

*

Nová rastrová výplň se zobrazí ve výběru Výplň.

Zkušební, akademická a OEM verze neobsahují všechny součásti. Mezi součásti, které nejsou k dispozici, mohou patřit aplikace a funkce společnosti Corel, pomůcky třetích stran a soubory s dodatečným obsahem.


Napište nám
Byla vám tato stránka užitecná? Napište nám. (je vyžadováno připojení k Internetu.)

Copyright 2017 Corel Corporation. Všechna práva vyhrazena.