Rychlé odkazy na postupy na této stránce:

Práce s vektorovou grafikou

V aplikaci Corel PHOTO-PAINT pracujete s bitmapami, také nazývanými rastrové obrázky nebo jen rastry. Bitmapy jsou tvořeny malými čtverečky, kterým se říká pixely; každý pixel je umístěn v obrázku do určité polohy a má číselné barevné hodnoty. Údaje o umístění a barevných hodnotách se ukládají jako bity – odtud název bitmapy.

Vektorová grafika je tvořena čarami, křivkami, objekty a výplněmi, které se všechny definují matematicky. Přestože v aplikaci Corel PHOTO-PAINT nelze pracovat s vektorovou grafikou, při otevření nebo importu můžete vektorové obrázky převést na rastry. Tomuto převodu se říká rastrování. Vektorovou grafiku také můžete kopírovat z aplikace CorelDRAW a vložit ji do aplikace Corel PHOTO-PAINT.

Vektorové obrázky mají obvykle menší velikost souboru než bitmapy, proto je nutno počítat s tím, že při převodu vektorové grafiky na bitmapu se velikost souboru zvětší.

Na horní ilustraci je vektorová grafika tvořená čarami, objekty a výplněmi. Na dolní ilustraci je bitmapa složená z pixelů.

Postup při otevření vektorové grafiky Zp t nahoru

*

V aplikaci CorelDRAW můžete zkopírovat vektorovou grafiku a vložit ji do aplikace Corel PHOTO-PAINT kliknutím na položku Soubor Nový ze schránky.

Postup při importu vektorové grafiky Zp t nahoru

*

V aplikaci CorelDRAW můžete zkopírovat vektorovou grafiku a vložit ji do aplikace Corel PHOTO-PAINT kliknutím na položku Soubor Nový ze schránky.

 

Zkušební, akademická a OEM verze neobsahují všechny součásti. Mezi součásti, které nejsou k dispozici, mohou patřit aplikace a funkce společnosti Corel, pomůcky třetích stran a soubory s dodatečným obsahem.


Napište nám
Byla vám tato stránka užitecná? Napište nám. (je vyžadováno připojení k Internetu.)

Copyright 2017 Corel Corporation. Všechna práva vyhrazena.