Rychlé odkazy na postupy na této stránce:

Používání jednotlivých nástrojů a efektů pro úpravu barev

Aplikace Corel PHOTO-PAINT vám poskytuje filtry (efekty úprav) a nástroje k úpravám barev a tónů obrázků. Když upravujete barvu a tón, upravujete prvky jako odstín, sytost, jas, kontrast nebo intenzita. Chcete-li upravit barvu a tón celého obrázku, můžete použít filtr úpravy přímo na obrázek nebo lze použít čočku, která existuje ve zvláštní vrstvě objektu a lze ji upravovat beze změn v původním obrázku. Informace o čočkách najdete v části Práce s čočkami.

Část obrázku můžete upravit tak, že změníte velikost a tvar čočky nebo vytvoříte upravitelnou oblast a poté použijete filtr úprav. Informace o upravitelných oblastech najdete v části Práce s maskami.

Nežli začnete pracovat s jednotlivými filtry, zkuste použít nástroj Úprava obrázku. Informace o nástroji Úprava obrázku najdete v části Používání nástroje Úprava obrázku.

V následující tabulce je uveden přehled filtrů, které lze používat k úpravám obrázků.

 

Výběr filtrů barev a tónů

Některé filtry upraví obrázek automaticky, zatímco jiné poskytují různé stupně kontroly. Například filtr Automaticky upravit upraví tonální rozsah automaticky ve všech barevných kanálech, zatímco filtr Tónová křivka vám umožní přesně vymezit a upravit tón nebo barvu pomocí jednotlivých barevných kanálů. Pokročilejší filtry, jako například filtr Tónová křivka nebo Zlepšení kontrastu jsou přesné a mohou pomoci vyřešit mnoho problémů, jejich zvládnutí však vyžaduje cvik.

Používání histogramů

Tonální rozsah obrázku si můžete prohlédnout za pomoci histogramu, abyste mohli posoudit a upravit jeho barvy a tóny. Histogram vám například může pomoci zjistit skryté detaily na fotografii, která je příliš tmavá vinou podexponování (fotografie pořízená při nedostatečném osvětlení).

Histogram má vodorovný sloupcový graf znázorňující hodnoty jasu pixelů v obrázku na stupnici od 0 (tmavé) do 255 (světlé). Levá část histogramu představuje tmavé tóny obrázku, střední část představuje střední tóny a pravá část představuje světlé tóny. Výška sloupců histogramu indikuje počet pixelů na každé úrovni jasu. Velký počet pixelů ve tmavých tónech (levá strana histogramu) indikuje přítomnost velkých tmavých ploch v obrázku.

Histogram je dostupný s následujícími filtry:

 

Každá z fotografií zobrazených výše byla pořízena s jinou hodnotou expozice: průměrná (nahoře), přeexponovaná (uprostřed), podexponovaná (dole). Histogramy každé fotografie (vpravo) znázorňují rozložení pixelů od nejtmavších po nejsvětlejší tóny. V průměrně exponované fotografii jsou pixely v rámci tonálního rozsahu rozloženy rovnoměrněji.

Úpravy barev a tónů pomocí efektů štětců

Jas, kontrast, odstín a sytost lze v části obrázku upravit použitím efektů štětců. Chcete-li například jeden objekt na fotografii zesvětlit, můžete použít nástroj Jas k zesvětlení požadované plochy bez ovlivnění okolí.

Můžete použít předvolené štětce nebo si vytvořit vlastní. Další informace naleznete v tématu Vytváření vlastních štětců.

Postup při úpravě barev a tónů obrázku Zp t nahoru

*

Popis filtrů úprav najdete v části Seznámení s filtry úprav.

*

Původní obrázek můžete porovnat s upraveným obrázkem kliknutím na tlačítko Dvojité okno náhledu v dialogových oknech filtrů.

Barvy a tóny upravitelné oblasti můžete pozměnit tak, že před kliknutím na filtr úprav definujete upravitelnou oblast.

Postup při interaktivní úpravě tónů obrázku za pomoci histogramu Zp t nahoru

 

Zaškrtněte políčko Nastavit vstupní hodnoty nebo Nastavit výstupní hodnoty v části Nabrání kapátkem. Kliknutím na tlačítko Kapátko pro tmavé tóny naberete vzorek tmavých tónů, kliknutím na tlačítko Kapátko pro světlé tóny naberete vzorek světlých tónů.

*

Na histogramu budou upravené hodnoty zobrazeny jako černý obrys a původní hodnoty jako šedé stínování.

*

Původní obrázek můžete porovnat s upraveným obrázkem kliknutím na tlačítko Dvojité okno náhledu v dialogových oknech filtrů.

Postup při úpravách barev a tónů pomocí efektů štětců Zp t nahoru

 

Na ukotvitelném panelu Nastavení štětce klikněte na tlačítko Kumulativní na panelu Atributy tahu. Tato volba je dostupná pouze pro některé z nástrojů Efekt. Pokud ukotvitelný panel Nastavení štětce není otevřen, klikněte na příkaz Okno Ukotvitelné panely Nastavení štětce.
V ukotvitelném panelu Nastavení štětce klikněte na tlačítko Sloučit zdroj na panelu Atributy tečkování. Tato možnost je k dispozici pouze v případě, že tlačítko Kumulativní je vypnuto.

Zkušební, akademická a OEM verze neobsahují všechny součásti. Mezi součásti, které nejsou k dispozici, mohou patřit aplikace a funkce společnosti Corel, pomůcky třetích stran a soubory s dodatečným obsahem.


Napište nám
Byla vám tato stránka užitecná? Napište nám. (je vyžadováno připojení k Internetu.)

Copyright 2018 Corel Corporation. Všechna práva vyhrazena.