Rychlé odkazy na postupy na této stránce:

Převádění obrázků do barevného režimu palety

Režim barev palety, také nazývaný režim indexovaných barev, se často používá pro obrázky ve formátu GIF v síti WWW. Při převodu složitého obrázku do režimu palety je každému pixelu přidělena pevná barevná hodnota. Tyto hodnoty se uloží v kompaktní tabulce barev neboli paletě. Díky tomu obrázek v režimu palety obsahuje méně dat než původní obrázek a má tudíž menší velikost souboru. Režim palety je 8bitový režim, který k ukládání a zobrazování obrázků používá až 256 barev.

Výběr, úprava a uložení palety barev

Při převodu obrázku do režimu palety barev používáte předdefinovanou nebo vlastní paletu barev a potom paletu upravujete nahrazováním jednotlivých barev. Pokud zvolíte Optimalizovanou paletu barev, můžete paletu upravit také zadáním citlivostí barevného rozsahu. Paleta barev, kterou použijete k převodu obrázku, se nazývá zpracovaná paleta barev a lze ji uložit, abyste ji mohli použít i pro jiné obrázky.

Další informace o vytváření vlastních palet barev najdete v části Práce s barvami.

Rozptylování

Obrázky s barvami palety mohou obsahovat nejvýše 256 různých barev. Pokud původní obrázek obsahuje velké množství barev, můžete použít rozptylování, které vytvoří iluzi více než 256 barev. Při rozptylování vznikají další barvy a odstíny z existující palety tím, že se záměrně využívá zdánlivého slévání barev sousedních pixelů odlišných barev. Vztah jednoho barevného pixelu k jinému vytváří optický klam, v jehož důsledku vnímáte další barvy.

Rozptylování lze provést buď pravidelným, nebo náhodným rozložením barev. Souřadnicové rozptylování napodobuje přechody barev za použití pravidelných bodových vzorů; proto jsou zvýrazněny plné barvy a hrany jsou ostřejší. Chybová difúze rozptýlí pixely náhodně, takže jsou hrany a barvy měkčí. Mezi metody chybové difúze patří algoritmy Jarvis, Stucki a Floyd-Steinberg.

Pokud obrázek obsahuje jen několik barev a jednoduché tvary, není nutno rozptylování používat.

Nastavení barevného rozsahu pro vlastní paletu barev

Při převodu obrázku do režimu palety za použití Optimalizované palety můžete zvolit počáteční barvu a rozsah citlivostí této barvy. Do zpracované palety barev budou spolu se základní barvou zahrnuty i podobné barvy spadající do nastaveného rozsahu. Také můžete určit, jak velký důraz se má klást na citlivost barevného rozsahu. Jelikož paleta může mít nejvýše 256 barev, zdůrazněním základní barvy se sníží počet barev spadajících mimo citlivost rozsahu barev.

Ukládání voleb převodu

Poté, co zvolíte paletu barev a nastavíte rozptylování a citlivost rozsahu barev pro převod obrázku do režimu palety, můžete vybrané volby uložit jako předvolbu převodu, kterou budete moci používat i na jiné obrázky. Můžete přidávat a odebírat libovolný počet předvoleb převodu. Také můžete odebrat předvolby, které jste předtím přidali.

Převádění více obrázků do režimu palety

Do režimu palety můžete převést několik obrázků zároveň. Před provedením tohoto dávkového převodu musíte obrázky otevřít v aplikaci Corel PHOTO-PAINT. Všechny obrázky zařazené do dávky budou převedeny za použití určené palety barev a voleb převodu.

Postup při převádění obrázku do režimu palety Zp t nahoru

 

Klikněte na tlačítko Přidat předvolbu a do pole Uložit předvolbu zadejte název.
Klikněte na kartu Zpracovaná paleta a na příkaz Upravit. V dialogovém okně Tabulka barev paletu barev upravte.
Klikněte na kartu Předzpracovaná paleta a klikněte na příkaz Uložit. Zvolte složku, do níž se má zpracovaná paleta barev uložit, a napište název souboru.

*

Volba Souřadnicové rozptylování se aplikuje rychleji než volby chybové difúze Jarvis, Stucki a Floyd-Steinberg, je však méně přesná.

*

Můžete také zvolit vlastní paletu barev, a to tak, že kliknete na kartu Možnosti, poté kliknete na příkaz Otevřít, vyhledáte soubor požadované palety barev a dvakrát klikněte na jeho název.

Přednastavené volby převodu můžete načíst tak, že zvolíte požadovanou předvolbu ze seznamu Předvolby na kartě Možnosti.

Postup při nastavení barevného rozsahu pro vlastní paletu barev Zp t nahoru
Postup při převodu více obrázků do režimu palety Zp t nahoru

*

Náhled obrázku můžete zobrazit tak, že jej vyberete ze seznamu Náhled obrázku a kliknete na tlačítko Náhled.

Zkušební, akademická a OEM verze neobsahují všechny součásti. Mezi součásti, které nejsou k dispozici, mohou patřit aplikace a funkce společnosti Corel, pomůcky třetích stran a soubory s dodatečným obsahem.


Napište nám
Byla vám tato stránka užitecná? Napište nám. (je vyžadováno připojení k Internetu.)

Copyright 2018 Corel Corporation. Všechna práva vyhrazena.