Rychlé odkazy na postupy na této stránce:

Oprava deformace perspektivy

Můžete opravovat zkreslení perspektivy na fotografiích, na kterých jsou zachyceny rovné linie a plochy, například fotografie architektury či budov.

Ke zkreslení perspektivy obvykle dochází, pokud pořizujete snímky vysokých nebo širokých objektů a snímač fotoaparátu je k objektům natočen pod úhlem. Výsledkem je, že fotografované objekty se mohou zdát jakoby nakloněné nebo skloněné pod úhlem. Úprava svislé perspektivy pomáhá narovnat naklánějící se objekty; úprava vodorovné perspektivy pomáhá opravit objekty pod úhlem. Kvůli nejlepším výsledkům můžete často potřebovat upravit jak svislou, tak i vodorovnou perspektivu.

Deformace perspektivy lze odstranit pomocí okna Narovnat obrázek nebo interaktivně pomocí nástroje Korekce perspektivy.

Oprava deformace perspektivy

Interaktivní oprava deformace perspektivy

Nástroj Korekce perspektivy umožňuje odstranit deformaci perspektivy tím, že na deformované prvky umístíte vymezující rámeček. Úchyty vymezujícího rámečku je třeba přetáhnout na rohy prvku v obrázku, který je zobrazen našikmo. Potřebujete-li dosáhnout vyšší přesnosti, můžete úchyty vymezujícího rámečku přesunout tak, že zadáte jejich souřadnice x a y. Ve vymezujícím rámečku si též můžete zobrazit mřížku. Vymezující rámeček můžete vyresetovat tak, že vymažete veškerá nastavení; dále můžete zapnout nebo vypnout zobrazení mřížky.

Korekce perspektivy: 1. Kliknutím na nástroj Korekce perspektivy si zobrazte vymezující rámeček. 2. Umístěte úchyty do rohů deformovaného prvku v obrázku. 3. Potvrďte korekci perspektivy.

Aplikace ve výchozím nastavení po úpravě perspektivy automaticky ořízne obrázek tak, aby byly odstraněny okraje zobrazené šikmo. Výsledný obrázek je proto menší. Oříznutí můžete deaktivovat; okraje obrázku pak budou místo toho vyplněny barvou pozadí.

Konečný výsledek s aktivním oříznutím (vlevo) a bez oříznutí (vpravo).

Postup opravy kreslení perspektivy na fotografiích Zp t nahoru

 

Posuňte jezdec Svislá perspektiva. Pokud se fotografovaný objekt zdá nakloněný dozadu, posuňte jezdec doleva. Pokud byl snímek pořízen ze země, vysoké budovy se obvykle na fotografiích jakoby naklánějí dozadu.
Posuňte jezdec Vodorovná perspektivy. Pokud byla fotografie pořízena fotoaparátem napravo od objektu, posuňte jezdec doleva.
Zaškrtněte políčko Oříznout a poté zaškrtněte políčko Oříznout a převzorkovat na původní velikost.

 

Postup při interaktivní korekci deformace perspektivy Zp t nahoru

 

Klikněte na tlačítko Mřížka na panelu vlastností.
Zadejte na panelu vlastností souřadnice X a Y pro jednotlivé úchyty.
Jestliže tlačítko Oříznout obrázek vypnete, bude výsledný obrázek zešikmený.
Klikněte na tlačítko Zrušit korekci perspektivy na panelu vlastností.

*

Nástroj Korekce perspektivy můžete aktivovat klávesovou zkratkou Shift+C.

Dvojím kliknutím do obrázku perspektivu potvrdíte.

 

Zkušební, akademická a OEM verze neobsahují všechny součásti. Mezi součásti, které nejsou k dispozici, mohou patřit aplikace a funkce společnosti Corel, pomůcky třetích stran a soubory s dodatečným obsahem.


Napište nám
Byla vám tato stránka užitecná? Napište nám. (je vyžadováno připojení k Internetu.)

Copyright 2018 Corel Corporation. Všechna práva vyhrazena.