Rychlé odkazy na postupy na této stránce:

Vytváření osnov

Osnovy jsou tvořený úsečkovými a křivkovými segmenty, které jsou propojeny čtvercovými koncovými body, nazývanými uzly. Osnovu můžete vytvořit zcela novou, z masky, nebo duplikováním existující osnovy. V obrázku můžete vytvořit více osnov, avšak zobrazena může být vždy jen jedna z nich.

Kreslení osnov

Osnovy můžete vytvářet v Bézierově režimu nebo v ručním režimu. Když kreslíte novou osnovu, potom první osnova bude nazvána Osnova 1 a další osnovy budou mít následná pořadová čísla.

Osnovu v Bézierově režimu můžete vytvořit umístěním uzlů do obrázku. Uzly jsou navzájem propojeny úsečkovými nebo křivkovými segmenty. Řídicí body indikují směr, ve kterém křivkový segment z uzlu vychází. Po nakreslení osnovy můžete její tvar upřesnit. Další informace o tvarování osnovy najdete v části Tvarování osnov.

Příklady osnov v Bézierově režimu

Osnovu od ruky můžete vytvořit stejně, jako byste nakreslili čáru tužkou. Jakmile kreslení osnovy dokončíte, vloží se na ni automaticky potřebný počet a typ uzlů.

Převod osnov a masek

Masky můžete převést na osnovy, které lze snadněji upravovat. Při převodu masky na osnovu vznikne osnova, která přesně kopíruje hranu mezi upravitelnou oblastí a chráněnou oblastí. Osnova umožňuje modifikovat tvar upravitelné oblasti za použití funkcí pro úpravy osnov. Vytvoříte-li například v obrázku masku kolem složitého tvaru budovy, můžete tuto masku převést na osnovu a vhodným umístěním uzlů budovu přesně obkreslit. Poté můžete osnovu převést zpět na masku.

Také můžete osnovu převést na masku, abyste mohli vybrat, vyjmout nebo okopírovat určitou oblast. Převedení osnovy na masku umožňuje modifikovat tvar za použití nástrojů pro práci s maskami.

Při převodu osnovy na masku se maska přidá k osnově, takže jsou na obrázku zobrazeny obě. Z upravitelné oblasti pak můžete vytvořit objekt a ten přemístit beze změny polohy osnovy. Další informace naleznete v tématu Vytváření objektů.

Duplikování osnov

Při duplikování osnovy vytvoříte její kopii. Duplikát osnovy pak můžete pozměnit, zatímco původní osnova zůstane nedotčena.

Postup při kreslení osnovy v Bézierově režimu Zp t nahoru

*

Novou osnovu můžete nakreslit tak, že kliknete na tlačítko Nová osnova v ukotvitelném panelu Osnova. Pokud ukotvitelný panel Osnova není otevřen, klikněte na příkaz Okno Ukotvitelné panely Osnova.

Uzavřenou osnovu můžete vytvořit kliknutím na počáteční uzel osnovy.

Postup při kreslení osnovy od ruky Zp t nahoru

*

Novou osnovu můžete nakreslit tak, že kliknete na tlačítko Nová osnova v ukotvitelném panelu Osnova. Pokud ukotvitelný panel Osnova není otevřen, klikněte na příkaz Okno Ukotvitelné panely Osnova.

Postup při převodu masky na osnovu Zp t nahoru
Postup při převodu osnovy na masku Zp t nahoru

*

Při převodu otevřené osnovy na masku se počáteční a koncový uzel automaticky propojí.

*

Máte-li více než jednu osnovu, je nutno osnovu, kterou chcete převést, vybrat kliknutím na její miniaturu v ukotvitelném panelu Osnova. Pokud ukotvitelný panel Osnova není otevřen, klikněte na příkaz Okno Ukotvitelné panely Osnova.

Postup při duplikování osnovy Zp t nahoru

*

Duplikát osnovy bude v seznamu v ukotvitelném panelu Osnova označen slovem „Kopie".

Zkušební, akademická a OEM verze neobsahují všechny součásti. Mezi součásti, které nejsou k dispozici, mohou patřit aplikace a funkce společnosti Corel, pomůcky třetích stran a soubory s dodatečným obsahem.


Napište nám
Byla vám tato stránka užitecná? Napište nám. (je vyžadováno připojení k Internetu.)

Copyright 2018 Corel Corporation. Všechna práva vyhrazena.