Netradiční efekty

Svoji kreativitu můžete projevit díky novému režimu Symetrické kreslení, unikátním efektům, novým možnostem kreslení čar atd.

Symetrie

Symetrie je zásadním prvkem grafické práce, protože vytváří rovnováhu, harmonii a řád. Symetrii najdeme všude v přírodě, takže lze předpokládat, že i v designu najde svoje využití. Aplikace CorelDRAW 2018 proto nabízí režim Symetrické kreslení, který automatizuje jinak velmi zdlouhavou práci a podporuje tak vaši produktivitu práce. Umožňuje totiž vytvářet v reálném čase širokou paletu symetrických obrazců od jednoduchých obrazců až po složité kaleidoskopické efekty.

Režim symetrického kreslení nabízí dva postupy. První možností je použít symetrický režim od samého začátku a začít ihned kreslit v symetrickém uspořádání. Druhou možností je použít symetrii na již existující objekt nebo skupinu objektů, ať už vektorových nebo rastrových.

V symetrickém režimu lze využít širokou škálu nástrojů, které vám dávají dosud nepoznanou kreativní svobodu. Ať chcete dosáhnout symetrie u křivek, tvarů, objektů nebo textu, můžete volně experimentovat a hrát si více než kdy dříve. A navíc se nemusíte omezovat na jednoduché návrhářské nástroje. Možnost pracovat s průhledností, výplněmi apod. v symetrickém návrhu vám otevírá celý nový svět možností.

Ovládání symetrického vzhledu je naprosto jednoduché. Máte možnost přidávat osy symetrie, upravovat úhel odrazu a přesouvat osy symetrie nezávisle na objektech ve skupině. Pokud upravíte původní obrázek nebo přidáte nové uzly či objekty, projeví se provedené změny ve všech kopiích.

Blokový stín

Aplikace CorelDRAW je dlouhodobě spolehlivým pomocníkem při tvorbě vinylových matric, sítotisku a výrobě cedulí a zpětná vazba z těchto oborů měla proto zásadní význam při vývoji všech jejích verzí. Ve spolupráci s uživateli v těchto odvětvích zavádí aplikace CorelDRAW 2018 nástroj Blokový stín, který umožňuje přidávat k objektům a textu plné vektorové stíny. Tato intuitivní funkce urychluje reprografické práce tím, že podstatně snižuje počet čar a uzlů ve stínech, zásadně zkracuje přípravu souboru k výstupu a značně zlepšuje konečný výsledek.

Rozmanitá nastavení v panelu vlastností umožňují zadat přesnou hloubku a směr stínu; další možností je upravovat tyto vlastnosti interaktivně přímo v kresbě a dosáhnout tak požadovaného výsledku. Barva blokového stínu je nezávislá na objektu, který stín vrhá, takže nejste ve své kreativitě nijak omezeni. Funkce přetisku dále zajišťuje, aby barvy blokových stínů pod textem či objekty vrhajícími blokové stíny zůstaly zachovány.

Nastavení přerušovaných čar a obrysů v rozích

Díky neocenitelné zpětné vazbě od našich loajálních uživatelů vám aplikace CorelDRAW 2018 nabízí lepší kontrolu nad vzhledem rohů v objektech, textu a symbolech s přerušovanými čarami. Kromě stávajícího výchozího nastavení, které vykresluje přerušované čáry přesně tak, jak jsou narýsovány, máte na výběr dvě nové možnosti pro vytváření přesně provedených a definovaných rohů. Volba Zarovnat pomlčky zajistí, že v rozích a na začátku a na konci čáry nebo obrysu nejsou žádná prázdná místa, protože zarovná pomlčky s těmito koncovými a rohovými body. Volba Pevné pomlčky zajistí, že pomlčky v koncových a rohových bodech mají délku poloviční oproti první pomlčce ve vzoru čáry.

Nástroj Dynamika

Chcete-li svému návrhu dodat jiskru, pak je nástroj Dynamika správnou odpovědí. Funkce je inspirována komiksy a grafickými romány a je ideální jako rychlý a snadný způsob, jak dodat prvku v obrázku dojem pohybu nebo zaostření. Stačí několikrát kliknout a získáte výsledek, který byl dosud nesmírně náročný na čas i práci. Nástroj Dynamika nabízí dva režimy: Režim Rovnoběžná přidá „zoomovací" čáry zdůrazňující pohyb, zatímco režim Radiální dodá obrazu explozivní energii. Tyto efekty jsou nedestruktivní vektorové objekty se širokými možnostmi přizpůsobení, které lze upravovat pomocí dalších nástrojů. K dispozici je široká paleta stylů čar, které můžete jemně nastavovat, nebo se můžete rozhodnout pro randomizované nastavení nástroje a dosáhnout tak přirozenějšího vzhledu.

Pointillizer

S použitím nástroje Pointillizer stačí několikrát kliknout a můžete vygenerovat vektorovou mozaiku ve vysoké kvalitě z libovolného počtu vybraných vektorových nebo rastrových objektů. Nástroj je inspirován malířskou technikou pointilizmu, která vytváří obraz jako kombinaci velkého počtu teček, a je ideální pro tvorbu potisků automobilů, dekoraci oken apod. Díky možnosti nastavení počtu, velikosti a tvaru teček jsou vaše kreativní možnosti prakticky neomezené. K dispozici je široká škála dalších možností, s nimiž můžete experimentovat a vytvářet strhující grafiku. Zatímco jiná řešení umožňují vytvářet rastrové pointilistické obrazy, pomocí aplikace CorelDRAW lze téhož efektu dosáhnout ve vektorové podobě.

PhotoCocktail

Ať už tvoříte propagační materiál, rodinné tablo nebo umělecké dílo, efekt PhotoCocktail umožňuje vytvářet strhující fotokoláže rychleji, než byste čekali. Základem mozaiky je fotografie nebo vektorový objekt; poté vyberete knihovnu rastrových obrázků, které budou sloužit jako dlaždice v mozaice, a efekt PhotoCocktail za vás udělá zbytek. Díky němu máte úplnou kontrolu nad přechody mezi prvky, nad výslednou koláží i nad rozlišením konečného výsledku.

Zkušební, akademická a OEM verze neobsahují všechny součásti. Mezi součásti, které nejsou k dispozici, mohou patřit aplikace a funkce společnosti Corel, pomůcky třetích stran a soubory s dodatečným obsahem.


Napište nám
Byla vám tato stránka užitecná? Napište nám. (je vyžadováno připojení k Internetu.)

Copyright 2018 Corel Corporation. Všechna práva vyhrazena.