Rychlé odkazy na postupy na této stránce:

Vyřezávání obrázků

Funkce Výřez umožňuje vyřezávat oblasti obrázku z okolního pozadí. Pomocí této funkce můžete oddělit určité oblasti obrázku a zachovat přesnou kresbu okrajů, jako například vlasy nebo rozostřené hrany.

Chcete-li určitou oblast obrázku vyříznout, zvýrazníte její okraje a potom za použití výplně definujete vnitřek této oblasti. Chcete-li posoudit výsledky, můžete si náhled výřezu zobrazit při odstraněném pozadí, nebo proti šedému, bílému nebo černému pozadí. Také lze zobrazit náhled výřezu, s původním obrázkem pod ním a se zobrazením zvýraznění a výplně. V případě potřeby můžete výřez retušovat přidáním nebo odebráním detailů podél jeho okrajů.

Pokud uděláte chybu, můžete části zvýrazněné a vyplněné plochy vymazat a vytvořit je znovu, můžete vzít zpět a zopakovat určitou akci nebo se vrátit k původnímu obrázku.

Standardně se výřez umísťuje jako objekt v okně obrázku, přičemž se původní obrázek odstraní. Můžete se také rozhodnout, že chcete zachovat výřez i původní obrázek, nebo můžete z výřezu vytvořit masku průhlednosti.

Postup práce za použití funkce Výřez: (1) Zvýrazněte okraje oblasti obrázku; (2)Dovnitř přidejte výplň. (3) Zobrazte náhled výřezu a podle potřeby jej opravte. (4) Zobrazte výřez v okně obrázku. (5 – volitelné) Umístěte výřez na pozadí obrázku.

V nástroji Výřez můžete nastavit volby pro některé z nástrojů. Například můžete přizpůsobit tloušťku zvýraznění změnou velikosti hrotu nástroje Zvýrazňovač. Pokud má oblast obrázku ostré okraje, můžete použít tenčí čáru, a definovat tak okraje přesněji. Má-li naopak oblast rozostřené okraje, které se těžko definují, použijte čáru silnější. Také můžete změnit barvu zvýraznění a výplně, aby byly lépe vidět.

Obrázek můžete také zvětšit a získat tak bližší pohled na detaily, nebo jej zmenšit a zobrazit tak větší oblast obrázku. Posouváním obrázku lze zobrazit i oblasti, které byly mimo předchozí okno náhledu.

Postup při vyřezávání oblasti obrázku Zp t nahoru

 

Klikněte na nástroj Guma a táhněte přes zvýraznění a výplň, které chcete odstranit. Nástroj Guma je dostupný, dokud nekliknete na volbu Náhled.
Klikněte na tlačítko Zpět nebo Znovu .
V dialogovém okně Nastavení náhledu zaškrtněte kterékoli z následujících políček:
V seznamu Pozadí zvolte kteroukoli z následujících možností:

*

Funkce Výřez podporuje obrázky v barevných režimech RGB, CMYK, Stupně šedé, Paleta a Lab. Při umístění do dialogového okna funkce Výřez se obrázky ve stupních šedé, v barvách palety a v režimu Lab automaticky převedou na obrázky v režimu RGB nebo CMYK, čímž může dojít k mírnému posunu barev. Původní barvy obrázku se obnoví, jakmile aplikujete nebo zrušíte příkaz Výřez.

*

Z nástroje Zvýrazňovač můžete přepnout na nástroj Guma a z nástroje Guma na nástroj Zvýrazňovač kliknutím pravým tlačítkem myši a tažením v okně náhledu.

Z nástroje Přidat detaily můžete přepnout na nástroj Odebrat detaily a z nástroje Odebrat detaily na nástroj Přidat detaily kliknutím pravým tlačítkem myši a tažením v okně náhledu.

Postup při nastavení voleb nástrojů v okně Výřez Zp t nahoru

 

Nastavení velikosti hrotu nástroje Zvýrazňovač, Guma, Přidat detaily a Odebrat detaily

*

Velikost hrotu nástroje Zvýrazňovač, Guma, Přidat detaily a Odebrat detaily můžete měnit interaktivně podržením klávesy Shift při tažení daným nástrojem.

Postup při zobrazení obrázku v okně Výřez Zp t nahoru

 

Pomocí nástroje Zvětšit nebo Zmenšit klikněte do okna náhledu.
Klikněte na tlačítko Přizpůsobit zobrazení .
Pomocí nástroje Ruka přetáhněte obrázek tak, aby byla vidět požadovaná oblast.

 

Zkušební, akademická a OEM verze neobsahují všechny součásti. Mezi součásti, které nejsou k dispozici, mohou patřit aplikace a funkce společnosti Corel, pomůcky třetích stran a soubory s dodatečným obsahem.


Napište nám
Byla vám tato stránka užitecná? Napište nám. (je vyžadováno připojení k Internetu.)

Copyright 2018 Corel Corporation. Všechna práva vyhrazena.