Rychlé odkazy na postupy na této stránce:

Vybírání objektů

Abyste mohli objekty měnit, musíte je nejprve vybrat. Můžete vybrat jeden objekt, zakryté objekty, více objektů, všechny objekty nebo více skupin objektů. Když vyberete jeden objekt, zobrazí se kolem něho rámeček zvýraznění s osmi transformačními úchyty. Při výběru více objektů se rámeček zvýraznění zvětší kolem všech vybraných objektů.

Můžete sice vybrat více objektů, ale vždy pouze jeden objekt je aktivní. Aktivní objekt má kolem sebe čárkované ohraničení nazývané obrys. Aktivní objekt můžete upravit tím, že na něj aplikujete výplň nebo speciální efekty.

Po skončení úprav vybraných objektů je můžete odznačit, neboli zrušit jejich výběr.

Jeden objekt je vybrán v obrázku vlevo. Rámeček zvýraznění vpravo ukazuje, že jsou vybrány oba objekty. Kolem ještěrky, což je aktivní objekt, se zobrazí obrys.

Postup při vybírání objektů Zp t nahoru

 

V okně nástrojů klikněte na nástroj Výběr objektu a klikněte na objekt.
Klikněte na příkaz Objekty Vybrat všechny objekty.
V okně nástrojů klikněte na nástroj Výběr objektu . Podržte klávesu Alt a klikejte tak dlouho, dokud se nezobrazí rámeček zvýraznění zakrytého objektu. Tato klávesová zkratka umožňuje cyklicky přepínat výběr mezi objekty v jednotlivých vrstvách.
V okně nástrojů klikněte na nástroj Výběr objektu . Klikněte na jeden objekt, podržte klávesu Shift a postupně klikněte na každý z ostatních objektů.
V okně nástrojů klikněte na nástroj Výběr objektu . Klikněte na některý objekt v jedné skupině, podržte klávesu Shift a postupně klikněte vždy na jeden objekt z každé skupiny objektů, kterou chcete vybrat.

*

Pokud je zapnutý příkaz Zobrazit obrysy objektu v nabídce Objekt, je kolem aktivního objektu zobrazeno čárkované ohraničení nazývané obrys.

Pokud bylo před kliknutím na příkaz Objekty Vybrat všechny objekty vybráno pozadí, přidá se pozadí do výběru, takže budou nyní vybrány všechny objekty i pozadí. Pokud byl před kliknutím na příkaz Objekty Vybrat všechny objekty vybrán některý objekt, pozadí se do výběru nepřidá.

*

Objekt můžete vybrat kliknutím na miniaturu v ukotvitelném panelu Správce objektů. Pokud není ukotvitelný panel Správce objektů otevřený, klikněte na položku Okno Ukotvitelné panely Správce objektů.

Objekty v pořadí vrstev v ukotvitelném panelu Správce objektů je také možné vybírat pomocí následujících klávesových zkratek: chcete-li vybrat objekt nad aktuálním objektem, stiskněte klávesy Shift + N; chcete-li vybrat objekt pod aktuálním objektem, stiskněte klávesy Shift + P; chcete-li vybrat nejhořejší objekt v pořadí vrstev, stiskněte klávesy Shift + T; chcete-li vybrat objekt v pozadí nebo nejspodnější objekt v pořadí vrstev, stiskněte klávesy Shift + B.

Postup při zrušení výběru objektů Zp t nahoru

 

V okně nástrojů klikněte na nástroj Výběr objektu . Klikněte kamkoli mimo rámeček zvýraznění objektu.
Klikněte na nástroj Výběr objektu , podržte klávesu Shift a v okně obrázku postupně klikněte na každý objekt, jehož výběr chcete zrušit.
Klikněte na nástroj Výběr objektu a klikněte na pozadí.

*

Po zrušení výběru aktivního objektu je daný objekt stále aktivní.

Pokud je součástí výběru pozadí, nelze zrušit výběr všech objektů kliknutím na pozadí v okně obrázku.

Zkušební, akademická a OEM verze neobsahují všechny součásti. Mezi součásti, které nejsou k dispozici, mohou patřit aplikace a funkce společnosti Corel, pomůcky třetích stran a soubory s dodatečným obsahem.


Napište nám
Byla vám tato stránka užitecná? Napište nám. (je vyžadováno připojení k Internetu.)

Copyright 2018 Corel Corporation. Všechna práva vyhrazena.